Gallerier

Fyra nya solceller installerade i Miguwa

Fyra nya familjer i Miguwa har nu fått solceller installerade rapporterar våra anställda i Nzega.

Den 6 april fick Shija Maganga, 80 år, änka som bor med sina tre barnbarn, sin solcell installerad. Hennes barnbarn Maganga Kiduki går i tredje årskursen i Miguwa Secondary School och tillhör de bästa eleverna i sin klass. Flickan Zinduna Maganga går i fjärde årskursen i Miguwa Primary school och hennes bror i sjätte.

Samma dag fick även Ramadhani Nzige, 54 år, och hans fru Sophia Mrisho, 43, sin solcell. De har sju barn, varav två går på Miguwa Secondary School, Salehe Ramadhani i andra årskursen och Tausi Ramadhani i första. Dessutom går ytterligare två av barnen i Iduguta primary school, Mrisho Ramadhani i klass 4 och Mariamu Ramadhani i klass 2 samt deras yngsta barn i första klass.

Två dagar senare, den 8 april, installerades solceller hos Shija Ngamba, 28 år, och hennes man Donald Doto, 43 år. De har åtta barn varav fyra går i skolan, Perpetua Donald i klass 2, Rozalia Donald i klass 1, Merciana och Veronica båda i klass 2. De andra barnen är fortfarande för små för att gå i skolan.

Även Kashindye Kiyabo, 38 år, änka med fem barn, fick solcell installerad denna dag. Ett av barnen, Juma Kayoka, går i klass två på Miguwa Secondary School och Martha Kayoka går i andra klass i Primary school. De övriga barnen har fortfarande inte börjat skolan.

Våra anställda hälsar att alla familjerna är väldigt glada och tacksamma för Tanzalings hjälp. Vi själva är väldigt tacksamma och glada för det arbete som vårt fantastiska team på plats,  Lyoba Mbogo,  Bernadeta John  och Steven Ndali gör!

 

 

 

 

Ännu fler familjer har fått solceller

Ytterligare fyra familjer har fått solceller installerade inom ramen för vårt solcellsprojekt. Det är vårt fantastiska team på plats, Lyoba Mbogo,  Bernadeta John  och Steven Ndali som rapporterar.

Teamet fick medlen för att genomföra de nya installationerna den 22 september. En vecka senare installerades de första två solcellerna. Detta gjordes hos Evarist Kiyabo och hans familj samt hos Gema Mesu, hennes man Bundala Richard och deras familj.

Evarist Kiyabo och hans fru har sex barn varav Martha och Charles går i Ndelema Primary school. Deras dotter Mary gick tidigare i Isanzu secondary school. Hon finns inte med på bilden ovan eftersom hon var i skolan.

Gema Mesu och Bundala Rihard har fyra barn. I familjen bor också Bundalas brosdotter Marry Paschal som tidigare gick i Isanzu. Hon är känd som en mycket duktig elev.

1 oktober var det dags för Anna Mabula, hennes man Paul Kibasaoch deras familj samt Shija Makunga och  Regina Nsabi med familj att få sina solceller installerade.

Anna Mabula och Paulo Kibasa har sex barn varav en son och en dotter tidigare gick i Isanzu Secondary school. De har också en dotter, Mary, som går i Primary school.

Regina Nsabi och Shija Makunga har en familj med fyra barn. Deras dotter Bahati Wima går i Primary school i Isanzu.

Med dessa fyra installationer har sammanlagt arton familjer fått tillgång till solcells-el genom TanzAlings arbete. Nu pågår arbetet med att plocka fram nya familjer.

 

 

Många nya solcellsanläggningar på plats

Solcellsprojektet går framåt med rasande fart. Sedan de första installationerna gjordes i december förra året har nu sammanlagt fjorton familjer fått ta emot en solcellsanläggning, och ytterligare fyra är på gång. Bara under sommaren har sju anläggningar installerats. Vårt team på plats, Lyoba Mbogo,  Bernadeta John  och Steven Ndali, har sett till att det blivit verklighet och lämnar fortlöpande rapporter om hur arbetet går.

I juni expanderade projektet till Isazu, sexton kilometer sydväst om Nzega. I detta område finns ännu ingen utbyggd elektricitet. Här har fem familjer fått ta emot solceller.

25 maj tog projektledarna emot pengar till installationerna. Dagen efter köpte de in all nödvändig utrustning och 28 maj fick de två första familjerna sina anläggningar installerade. Detta var Masanja Wilson och hans fru Dotto Mhoja med familj samt Richard Mbozis och Joyce Masanjas familj.

30 maj fick Magdalena Matheo och hennes man Kisoli Kwisita och deras familj samt Eva Shija och Peter Mayungas famil sina anläggningar. Två dagar senare fick Magwisha Majiji och hans fru Mary Andrea och deras familj sin anläggning.

6 juni besökte vårt team på plats de fem familjerna igen. Då lämnades solcellsanläggningarna över officiellt till familjerna, i närvaro av byns högsta ansvariga person och bilder togs.

Efter detta har solcellsanläggningar installerats i byn Silimka för att stödja Luhende Shija, Mwanjia Mussa och deras familj. Detta gjordes 26 augusti. Familjen har åtta barn varav två har skadade fötter. Ett av barnen går nu i klass två i Itilo secondary school och två andra är elever vid Silimka Primary school.

Lyoba Mbogo, till vardags lärare, är en före detta fadderelev till TanzAling som nu är ansvarig för urvalet av elever och familjer som skall få en solcellsanläggning. Kriterierna är bland annat att eleven är duktig i skolan och att familjen inte kommer att få el inom överskådlig tid. Bernadeta John är vår kontaktperson och administratör som kordinerar hela projektet och Steven Ndali är tekniker och garanten för kvalité och säker installation.

Fred och Karim besökte Alingsås

”Våra” safarichaufförer Fred Muschendwa och Karim Kamadhxni Omary besökte Alingsås mellan 20 maj och 3 juni. De hade ett späckat program med bland annat besök på Borås djurpark, Liseberg, återvinningsstation, bondgård, Östlyckeskolan, handbollsfinalen i Scandinavium, gym och mycket annat.

Inte minst fick många föreningsmedlemmar som tidigare träffat Fred och Karim under sina resor i Tanzania möjligheten att umgås med dem, både i hemmen och på den stora föreningskvällen då vi lagade tanzanisk mat tillsammans.

Nu har Fred och Karim åkt hem. Tack alla som hjälpte till att göra deras besök så lyckat och tack framför allt till Fred och Karim!

 

 

 

Smakligt vårmöte med Fred och Karim

Föreningens vårmöte den 26 maj blev en helkväll med en härlig blandning av medlemmar, föreningsvänner och safarichaufförer.

Hedersgäster var Fred och Karim, våra duktiga chaufförer och guider från JM Tours. Många av er föreningsmedlemmar har rest i Tanzania med dem som chaufförer.

Under några veckor besöker Fred och Karim Sverige, och vårmötet blev en kväll då många fick chans att umgås med dem, samtidigt som vi tillsammans lagade mängder med afrikansk mat. Recept och bilder konner att finnas här på hemsidan.

Dessutom berättade familjen Lund, som nyligen gjort sin första resa till Tanzania, om resan och visade bilder från sina upplevelser.

Till alla som var med och gjorde kvällen så rolig säger vi asante sana!