Fem familjer i Mwakashahala har fått solceller

 

Collage: Lennart Mattsson
Collage: Lennart Mattsson

I början av februari installerades fem solceller hos familjer i Mwakashahala ward samt ytterligare en hos Richard, sonen till korgfamiljen. Det betyder att Tanzaling nu står bakom 58 solcellsinstallationer i Nzega-området!

Våra solcellskoordinatörer Lyoba och Bernadetha arbetar snabbt och effektivt. Det visar rapporten från de senaste sex solcellsinstallationerna som Tanzaling står bakom.

Samma dag som våra koordinatörer fick medlen till solcellsinstallationerna överförda till sig beställdes materialet. Det tog två dagar. Fem dagar efter det, då bland annat nyårsafton inföll, påbörjades och avslutades de fem första installationerna med hjälp av två installationstekniker.

När arbetet skulle dokumenteras ställde vädret till det. Först en månad senare blev det möjligt att ta bilderna.

– Varför tog det oss så lång tid att ta bilderna? Det var på grund av regnet. Vägen till Mwakashahala var inte möjlig att åka på eftersom den eroderat bort och var full av vatten och lera. Så vi bestämde oss för att vänta tills regnet slutat, berättar Lyoba i rapporten.

De fem familjerna som fått dessa installationer är:

Majengo Malongo and Njile Lutema. Flickorna i familjen studerar på Mwakashahala secondary school, Joyce Tano i form två och Rose, Joyce och Mwajuma i form tre. De bor i ett hus med grästak.

Leonce Masesa. I huset bor Leonce Masesas dotter och pojkar till familjen, i huset intill bor flickorna Ester, Veronika och Joyce men de studerar tillsammans på kvällarna.

Saidi Guda. Saidi Guda bor inte själv i huset men hyr ut det till sex studenter från avlägsna byar. Huset ligger i byns centrum och i det samlas flera studenter från familjer som bor i närheten för att studera om kvällarna.

Ernest Nehemia and Vumilia Ambikile. Ägaren till detta hus flyttade från byn för två år sedan när han blev sjuk, nu bor det tolv elever från form fyra här gratis under rektors överinseende. På kvällarna kommer ytterligare elever till huset för att studera.

Kashindye Donald and Tatu Maige. Paret har fyra barn varav två studerar på Ugembe primary school. Donald Kashindye i standard ett och Magreth Kashindye i standard tre.  Paret tar också hand om den yngre brodern Lucas Donald som går i form fyra i Kashindye Mwakashahala secondary school.

Richards familj. Även sonen till korgfamiljen, Richard, fick solcell installerad i sitt hus lördag den 6 januari. Richard är mannen bakom många av de korgar och underlägg som flera av Tanzalingsmedlemmar har i sina hem. Richard tar också mycket hand om sin systerdotter Margreth som nu går på dövskola.