Kategoriarkiv: Vår verksamhet

Välkommen på årsmöte!

Alla Tanzalings medlemmar hälsas välkomna på årsmöte måndag 25 mars klockan 18.30 i Östlyckeskolan.

Vi kommer att gå igenom årsmöteshandlingar för det gångna året – föreningens jubileumsår – samt välja styrelse.

Som vanligt blir det god fika, denna gång med traditionsenligt lotteri, så ta gärna med fina lotterivinster.

Anmälan sker till lisbethalm59@gmail.com.

Varmt välkomna!

Tanzaling firade 20-årsjubileum med strålande fest!

Tanzalings styrelse tillsammans med några av hedersgästerna på föreningens jubileumsfest.  Från vänster Anders Jonsson, styrelsen, Rehema Prick, ordförande i Svetan, Janne Bengtsson, styrelsen, Ingela Gillqvist, styrelsen, Lennart Mattsson, styrelsen, Dr. Edmund Juma Kitokezi, Tanzanias ambassad, Pär Alm, styrelsen, Lisbeth Alm, styrelsen, Linda Espeving, kommunfullmäktiges ordförande i Alingsås, Dennis Nyström, PMU Vårgårda samt Marie Grahn, styrelsen.

– Det här jubiléet kunde jag inte låta bli att komma till! Jag har läst på om er förening och det ni har gjort genom alla dessa år är verkligen bra. Trots att ni är en liten förening har ni åstadkommit mycket. Genom ert arbete bidrar ni i Alingsås till den tanzaniska regeringens arbete för att motverka fattigdom.

Det sade Dr. Edmund Juma Kitokezi, representant för Tnzanias ambassad i Stockholm, när han var med och firade Tanzalings 20-årsjubileum lördagen 14 oktober.

Jubiléet markerades med stor fest med föreläsningar, utställning och boksläpp av föreningens jubileumsskrift, i närvaro av många alingsåsare som bidragit till föreningens arbete genom åren.

Dr. Edmund Juma Kitokezi läste upp ett tal från Tanzanias ambassadör Grace Alfred Olotu som hade planerat att komma till Alingsås men blev kallad till internationellt möte i Algeriet istället. 

Tillsammans med föreningsmedlemmar deltog han under kvällen även i matlagning av tanzaniska maträtter, bland annat basrätten ugali, majsgröt.

Kommunfullmäktiges ordförande Linda Espeving representerade Alingsås kommun och deltog även hon i matlagningen.

-Jag är här för att jag fick en sådan härlig inbjudan och jag tycker det är jätteroligt! Jag är otroligt fascinerad över att det finns sådana eldsjälar som i Tanzaling. Har man möjlighet att ge, som vi, då är det ett beundransvärt och viktigt arbete.

Under kvällen föreläste även Rehema Prick, ordförande i Svensk-tanzaniska föreningen Svetan, om hur det kom sig att hon bosatte sig i Sverige 1978. 

Alingsåsaren Emelie César berättade om sitt arbete som projektledare inom nätverket Environment for Development, ett globalt nätverk av forskningscenter med syfte att öka användningen av miljöekonomi för att minska fattigdom, och sitt samarbete med forskare i Tanzania.

Dennis Nyström, som till stor del vuxit upp i Tanzania, pratade om hur det är att tillhöra två kulturer. Han tolkade också hela kvällen till och från swahili.

Dagen till ära släpptes också föreningens jubileumsskrift, som berättar om föreningens historia, de många olika projekt som pågår samt innehåller intervjuer med invånare i Nzega som föreningen samarbetar tätt med.

Föreningens ordförande Pär Alm var med och startade föreningen för tjugo år sedan. Många av projekten bygger på kontakter i Nzega som han och hustrun Lisbeth Alm skaffade när de bodde i området under två år.

– Man kan inte hjälpa hela världen men får man en sådan här chans som vi fått, med de kontakter i Tanzania som vi har, då kan vi göra lite och då får vi vara nöjda med det. Att göra något tillsammans för andra, det ger stor livskvalitet.

Köp Tanzalings jubileumsskrift och stötta föreningens arbete

Lagom till Tanzalings 20-årsjubileum har föreningen publicerat en jubileumsskrift!

Skriften berättar historien om vår förening, hur vi har arbetat med våra vänskolor och olika projekt genom åren, samt innehåller intervjuer med våra vänner i Nzega.

Många fina bilder visar de människor och miljöer som vi kommit att älska och som många alingsåsare bidragit till.

Stötta gärna vår förening genom att köpa en jubileumsskrift! Den kostar 100 kronor och pengarna går oavkortat till vår verksamhet.

Maila pär.alm@exploretours.se om du vill beställa en jubileumsbok.

Vårt bankgiro är 449-8077 Swedbank och Swish 1231616804.

Årsmöte med spännande föredrag om idrotten som fredsbevarare i Kongo

2022 var ett år då det hände mycket i föreningen och 2023 ser ut att bli lika hektiskt!

Tisdag 28 mars klockan 18.30 var det dags för Tanzalings årsmöte som likt tidigare år hölls i Östlyckeskolan.

Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar med årsredogörelse, verksamhetsberättelse och verksamhetsplan med bjöds deltagarna på fika och föredrag.

Priset för Årets Tanzalinger, med den fina vandringspokalen som våra vänner i korgfamiljen gjort, gick i år till Gunilla Hermansson (se bilden ovan). Gunilla stickar fantastiskt vackra vantar som hon säljer och där alla pengar går till Tanzalings Mamaid-projekt. Ett fantastiskt bidrag till vår verksamhet!

Tanzanlings styrelse är väldigt glada att Olle Pettersson kom till årsmötet och berättade om de idrottsskolor i de två Kongo-länderna som han är engagerad i! Olle har vuxit upp i Kongo och kallar det sitt andra hemland.

Han har även startat och driver föreningen FC GiNgA, som vänder sig till ungdomar intresserade av teknisk och glädjefylld fotboll. Genom föreningen har han också engagerat sig i de två idrottsskolor som Equmeniakyrkan driver i de två olika Kongo-länderna, den ena i Brazzaville i Kongo-Brazzaville, den andra i Kimpese i Kongo-Kinshasa.

Skolorna startades tillsammans med Gothia Cup i en tid då det rådde stora etniska motsättningar i länderna, som ett sätt att verka för fred genom tanken att om man är vänner som små blir man inte fiender som vuxna.

Idag har idrottskolorna 400 respektive 200 deltagare varje vecka. Förutom fotboll lär skolorna ut om basket, dans, beachvolley och dans och lockar både tjejer och killar.

-När man kommer till dagens lektion börjar det alltid med livskunskap. Det kan vara hur man är en bra kompis, hur söker jag på nätet, hur kostar man tänderna. Sedan blir det idrott, berättade Olle.

Tanzaling – en riktig linslus!

Den senaste tiden har vi i Tanzaling synts mycket i media – väldigt roligt att våra projekt och det fina arbete som många av våra medlemmar lägger ner syns!

Alingsås Tidning publicerade i början av januari ett uppslag som handlar om vårt arbete med projektet Greit – Growing Entrepreneurship in Tanzania.

En vecka senare publicerade Lokalpressen i Mölnlycke/Härryda en artikel om hur den lokala Rotaryklubben lämnade över en check på 40000 kronor till föreningens solcellsprojekt. Pengarna samlades in på en välgörenhetskväll med klimattema som klubben anordnade, en kväll som lockade över 200 deltagare.

Och i senaste numret av den rikstäckande tidningen Habari, som ges ut av Svensktanzaniska föreningen Svetan, var Tanzaling på hela förstasidan!

Artikeln i Habari handlar om hur föreningen lyckats fortsätta arbetet med att driva våra projekt framåt trots svårigheterna under pandemin.. Artikel beskrev bland annat vårt solcellsprojekt och bilden på omslaget föreställer våra koordinater Bernadetha John och Lyoba Mbogo, föreningens ordförande Pär Alm, sekreterare Lisbeth Alm samt en av mottagarna av våra solceller.

Höstmöte med reseberättelse och mandazi

Torsdag 1 december var det det dags för Tanzalings traditionella höstmöte.

Föreningens medlemmar som var i Tanzania under november visade bilder och berättade om föreningens arbete på plats och sina upplevelser.

Bland annat berättade Rotarys Mikael Olsson som var med på resan om hur arbetet med entreprenörsprojektet Greit avslutades på plats.

Deltagarna bjöds under kvällen bland annat på tanzanisk-inspirerad drink, kaffe, te och nygjorda mandazi.

Dessutom anordnades ett traditionsenligt lotteri som många ville skänka vinster till.

Tanzalings VM-tips avgjort!

En sån final! Årets VM-final i fotboll för herrar var inte bara spännande på plan, lika spännande var hur det skulle gå i Tanzlings numera traditionella VM-tips.

Vi gratulerar Crister Swenson till segern i tipstävlingen. Några andra som också hade Argentina- Frankrike i finalen hade också chans till vinst men då Argentina till slut segrade fanns det endast en vinnare.

– Detta har aldrig hänt förut, kommenterar en överraskad vinnare.

Mellan 20 november och 18 december avgjordes herrarnas fotbolls-VM. De senaste stora fotbollsmästerskapen har Tanzalings kassör Janne Bengtsson konstruerat tips där föreningens medlemmar och andra intresserade kunnat tippa turneringens matchresultat, slutspelsmatcher och vinnare.

Tipsen har varit väldigt populära och har dessutom inbringat inkomster till föreningen, inkomster som används direkt i våra olika projekt i Nzega-området.

Tack alla ni som varit med och tippat och bidragit till vår förenings verksamhet!

Årets EM-tips avgjort

Tanzalings EM-tips håller på att bli en kär tradition. Årets EM-tips avgjordes både på Wembley där England besegrade Tyskland i finalen, och på Tanzalings tipslappar.

Efter semifinalerna föll väldigt många bort då Sverige inte lyckades gå vidare. Inför finalen fanns det elva tippare kvar som kunde få ytterligare poäng och två som kunde vinna. 

Vi gratulerar förstås England till EM-titeln men naturligtvis också tävlingens segrare: Niklas Nyqvist!! Han hade England som vinnare och vann därmed tipset. Magnus Johansson, som också hade chansen, hade Tyskland som vinnare och landade på en hedersam andraplats.

– Så mycket bra fotboll vi fått se. Ett härligt lyft för tjejfotbollen som man får hoppas kan få ännu bättre förutsättningar och bli mer jämställd gentemot herrarna efter ett sånt här bra slutspel, kommenterar Tanzalings kassör Janne Bengtsson som står bakom EM-tipset.

Tipset är inte bara roligt, det ger också ett tillskott till föreningens kassa och därmed till de viktiga aktiviteter som föreningen arbetar med i Tanzania.

Ett stort tack till er alla som deltagit och på så vis stöttat vår förening. 

Ung kvinnliga entreprenörer utbildas i Greit-projektet

Greit-projektets första deltagare Elisabeth Jacob, Monica Emanuel, Amina Geofrey, Irene Auybu och Janeth Kifutumo tillsammans med Tanzalings koordinatörer Bernadetha John och Lyoba Mbogo samt ordförande och sekreterare Pär och Lisbeth Alm i maj.

En glasstillverkare, en producent och försäljare av egna juicer vid stora busstationen, en innehavare av en frisör- och skönhetssalong, en tillverkare och försäljare av miljövänliga förpackningar med nyrustade jordnötter, en skräddare. Det är de fem nyutexaminerade kvinnliga entreprenörerna i det nydanande projektet Greit – Growing Entrepreneurship in Tanzania.

Initiativet till projektet togs av de två lokala Rotary-klubbarna Rotary Alingsås samt Rotary Alingsås Nolhaga som i samarbete med föreningen Tanzaling drivit projektet.

Tanken har varit att utbilda potentiella lokala entreprenörer för att göra det möjligt för dem att starta och driva egna företag, med målet att få verktyg att öka självförsörjningsgraden.

Efter genomgången utbildning har deltagarna fått certifikat för att lättare kunna få sponsring och/eller mikrolån för att kunna driva sina företag.

– Idén att arbeta med entreprenörskap fick vi 2019 när vi besökte Nzega och förstod på förvaltningschefer i kommunen att arbetet med att förmedla mikrofinansierade lån och hanteringen av budget, ekonomi och återbetalning blir en bromskloss för utveckling av entreprenörskap – man saknade helt enkelt utbildning och kunskap i frågorna, berättar Lisbeth Alm, styrelseledamot i Tanzaling som arbetat mycket med projektet.

– Vi åkte hem och började smida planer med lokala företagare, entreprenörer, coacher och utbildare för att hitta en utbildningsmodell. Engagemanget var stort, arbetet intensivt, planerna långt framskridna – då kom pandemin. I frustrationen över att inte kunna resa till Tanzania och genomföra en utbildning föreslog våra lokala koordinatörer: ”men ni kan väl göra den digitalt? Vi har ju prövat något som heter zoom en gång på ett avstämningsmöte. Det var ju jättekul och bra!” Sagt och gjort –  vi snickrade om utbildningen helt och hållet.

På kort tid arbetades. grunden till ett digitalt utbildningskoncept fram med digitalt text- och filmmaterial. I januari 2022 drog Greit-projektet igång en utbildningsserie med 20 lektioner, varav åtta stycken ledda digitalt av utbildare i Alingsås.

– Det blev väldigt  lyckat! När vi besökte Tanzania i maj i år och träffade kvinnorna i verkligheten för första gången kändes det som en succé, berättar Lisbeth Alm.

I november åker delar av Tanzalings styrelse till Tanzania, denna gång i sällskap med Rotary-medlemmar som arbetar hårt med Greit-projektet, för att bland annat genomföra ett uppföljnings-seminarium på plats. 

Läs mer om projektet på Rotary Alingsås hemsida:

https://portal.clubrunner.ca/16418/Stories/greit

Tanzaling på plats i Nzega för första gången på tre år

Glädje och öppna famnen, projekt som fortsatt eller skall börjas på nytt och vänskolor som utvecklas fantastiskt. Det är några av reflektionerna som Tanzalings ordförande Pär Alm och sekreterare Lisbeth Alm har med sig hem efter att de i maj återigen kunde besöka Nzega, på grund av pandemin tre år sedan senast. Läs om deras intryck här.

Ni har besökt Nzega och Tanzania för första gången på nästan tre år – hur var det och vad var den största skillnaden sedan sist tyckte ni?

– Det var fantastiskt att komma tillbaka. Vi möttes av värme och glädje – öppna famnen. Vi har nog alla varit bekymrade över hur fortsättningen ska se ut efter corona. Största skillnaden var att se alla vattenkranar runt om i byar och på gårdar. I stort sett alla har nu tillgång till vatten i kran, ett vatten som inte sinar eller uteblir på grund av torka. Så mycket det underlättar för dem i deras dagliga arbete! Vi kunde också se att en del människor hela tiden får det lite bättre, men vi har nog aldrig träffat så fattiga männniskor som vi mötte nu när vi var runt för att inspektera några av våra installerade solceller.

Även om Tanzaling inte kunnat besöka landet under pandemin har föreningen i största möjliga mån hållit kontakt med koordinatörer och hållit igång de projekt som vi driver, bland annat har vi lyckats fortsätta att installera solceller. Hur var det med koordinatörerna och våra projekt?

– Våra koordinatörer är mer än villliga att fortsätta att göra sitt yttersta, nu när pandemin verkar släppa och restriktioner inte begränsar våra liv på samma sätt. De är idérika, fulla av energi och väldigt glada över vårt samarbete och deras möjlighet att få arbeta i våra projekt. Solcellerna har ju som sagt nått 100 installationer och vi ser ett behov av att se över och göra det underhåll som kan behövas när solcellerna fått ett par år på nacken. Att solcellerna fungerar bra och gör stor skillnad för människor är det ingen tvekan om! De familjer som utses för att få en solcell är människor som verkligen har behov och ytterst få egna resurser för att kunna göra förändring av sin materiella standard. Solcellerna gör stor skillnad!

Vårt utbildningsprojekt Mamaid har inte kunnat genomföras under pandemin, men våra föreläsare Gwambayee och Doris är på hugget och vill gärna komma igång med seminarier igen. Behovet av kursen och dess innehåll är mycket stort, särskilt i de mycket avlägsna byarna i kommunens utkanter. Så snart de hittat rätt tidpunkt och rätt by så kör vi igång igen.

Ni besökte även våra tre vänskolor Kili, Bulunde och Puge, där de flesta av de fadderelever föreningen har går, hur var situationen på skolorna?

-Våra vänskolor förbättrar sina förutsättningar och förändringar till det bättre sker hela tiden. Skolan i Bulunde har byggts ut med flera klassrum, nya boarding-byggnader – skolan är nu riktigt stor. Dessutom byggs en helt ny secondary-skola alldeles intill och vår vänskole-rektor Phares är byggansvarig även för det projektet. Många bollar i luften! En fantastisk ung rektor med mycket kraft och stor arbetskapacitet. Dessutom leder han hela kommunens rektorsgrupp.

Kili ger sedan några år också utbildning på högre nivå, form 5 och6, för flickor. Man gör fantastiskt resultat. Förra året låg skolan resultatmässigt på 14:e plats av alla Tanzanias secondary schools. Ett helt enormt gott resultat! Rektor Katirige är en erfaren rektor med stort hjärta för sina studenter. Det går inte att ta miste på när man möter elever, lärare och rektor på skolan.

Även Puge utvecklar och utvidgar sin skola. Där vi för många år sedan byggde Tanzanias försa boarding-byggnad på en statlig skola uppförs nu ytterligare två mycket större internats-byggnader för att till kommande läsår utvidga med en Upper secondary form 5 och 6 för flickor. Nästa läsår ska man även börja servera skollunch till alla elever. Det uppförs nu en gigantiskt stor matsal med skolkök för detta ändamål. Rektor Mswani är en fena på att hitta projektbidrag och genomföra utvecklingsprojekt på sin skola.

Så allt som allt känns det som att våra tre vänskolor utvecklas enormt bra och har så kompetenta rektorer – så hängivna sitt uppdrag.

Hur verkar Tanzania påverkats av pandemin?

Svårt att säga. Många äldre människor har dött i luftvägskomplikationer. Inga tester har genomförts. Många talar ändå om att de varit lite sjuka, andra mer sjuka i en sjukdom som de inte riktigt känt igen men tolkat som corona. Vaccinationerna har kommit igång, ganska många människor har fått en spruta(en dubbeldos) men det florerar många konspirationsteorier kring vaccin och testning. När nu pandemin lättar kan vi se en ökad enormt stor livsglädje. Tanzanierna är så kloka och väl rustade att vara glada för nuet och tacksamhet över det som ändå är bra.