Kategoriarkiv: Vår verksamhet

Välkommen till STOR Höstfest MED TANZANIABESÖK!

Boka redan nu in lördag 7 september klockan 18 i din almanacka. Då ordnar vi i föreningen en stor höstfest med syftet att förstärka medlen till våra
huvudprojekt Mamaid och Solcellsprojektet. Och såklart för att vi skall ha roligt tillsammans!

Kvällen kommer bland annat att innehålla

  • en kavalkad över Tanzalings arbete genom åren och just nu
  • besök av vår koordinator Lyoba Mbogo från Nzega
  • underhållning av Ulf Esborn med vänner
  • buffé inklusive bordsvatten, övrig dryck kan medtagas.

Du anmäler dig genom att betala in eller swisha till Tanzalings konto.
250 kr/person senast den 31/8.

OBS! Först till kvarn gäller då lokalen endast rymmer 80 personer.


Välkommen till en kväll vi alla kommer att minnas!

Föreningens bankgiro 449-8077 Swedbank, Swish 1231616804.

Bidra gärna till alléloppisen

Styrelsen har beslutat att föreningen skall delta i sommarens
alléloppis vid några tillfällen. Vi debuterade på loppisen förra året och det visade sig vara ett bra tillfälle att göra föreningen känd och samtidigt få in medel till våra projekt.


Första tillfället blir lördagen efter midsommar, 29 juni, mellan klockan 7 och 15.
Därefter kommer vi att delta i loppisen vid några tillfällen i
augusti och september.


Vi tar gärna emot loppisprylar från er! Gärna barnkläder,
verktyg, fiskegrejor, långa kjolar, växter, smink, plantor….
Lämna in dit bidrag till föreningens kassör Janne Bengtsson, telefon
0733 30 16 29.

ÅRSMÖTE MED NYA VINDAR, DJUR OCH VÅFFLOR I FOKUS

På självaste våffeldagen var det dags för Tanzalings årsmöte 2019. I en av Östlyckeskolans hemkunskapssalar bjöds deltagarna naturligtvis då på våfflor samtidigt som årsmötesförhandlingarna gicks igenom. Styrelsens Lisbeth Alm läste högt ur föreningens verksamhetsberättelse, en intressant genomgång av de nya vindar som blåser i landet samt om de många olika verksamheter som vår förening arbetar med. Vi blickade också framåt mot utveckling av våra olika projekt i Nzega.

Anders Jonsson utsågs till Årets Tanzalinger och blir den som under det kommande året får äran att hysa den originella vandringspokalen, specialtillverkad av föreningens mångåriga kontakt korgfamiljen.

Efter att mötes ordförande Ingela Fredriksson avslutat själva årsmötet visade Håkan Kronholm några av sina fantastiska naturbilder från resor i nationalparker i Tanzania, Kenya och Uganda. Fler än en gång häpnade publiken det över hur nära Håkan lyckats komma de vilda djuren.

Anders Jonsson fick ta emot vandringspokalen som visar att han är Årets Tanzalinger av ordförande Pär Alm.

Tron på tanzania temat på årets höstmöte

Vid vårt välbesökta höstmöte i Östlyckeskolan fick vi ta del av bildjournalisten Magnus Sundbergs berättelse om sitt möte med tanzanierna i masajbyn Chitego där han fotodokumenterat utifrån ordspråket: ”där händer möts, händer något”.

Magnus är före detta fotograf på Göteborgs-Posten som nu driver egna bildmagasinet Eyewitness som rapporterar från olika delar av världen. I temanumret Tron på Tanzania kan man följa hur han möter vardagen i ett land som han upplevde har en ovärderlig tillgång på
tålamod, värme, gästfrihet, musik och en tro på att det finns en Gud, oavsett religion.

2016 blev Magnus belönad med Publicistklubben Västras stora pris med motiveringen ”Känslosamt, närvarande och alltid med människan i centrum. Magnus Sundberg visar vikten att med mod, erfarenhet och yrkeskunnande värna det grundläggande journalistiska uppdraget: Den osminkade berättelsen om människans villkor. I den lilla och stora världen.”

Förutom Magnus Sundbergs föredrag ordnades sedvanligt lotteri, försäljning av gåvobrev samt fika.

Tanzalings VM-tips avgjort – grattis Karita!

Sammanlagt 141 personer deltog i sommarens roligaste och viktigaste tävling: Tanzalings fotbolls-VM-tips! Med finalen spelad säger vi grattis och lyfter på hatten för vinnaren Karita Saapunki Björk!
Det var spännande ända in i det sista. De flesta som hade chans kvar hade Frankrike som segrare utom Ingela Gillqvist som hade Kroatien. Hade Kroatien vunnit hade Ingela vunnit hela tipset istället. Både Karita och Ingela hade också Belgien som bronsmedaljörer.Poängen beräknades efter hur rätt man tippat resultaten i matcherna samt om man prickat in rätt lag till de olika slutspelsmatcherna. Grattis alltså Karita och grattis Frankrike som båda nu kan titulera sig mästare.
Varmt tack alla som deltagit i tävlingen! Hälften av insatserna går till vinnaren och hälften till Föreningen Tanzaling. I föreningen tänker vi använda pengarna till att ge en barnfamilj en solcellsanläggning.
Det är föreningens kassör Janne Bengtsson som konstruerade ett VM-tips inför sommarens världsmästerskap i fotboll.

Vill du se hur mallen till tipset ser ut, öppna länken nedan.

VM tips 2018

 

Tanzaling samlade in på alléloppis

IMG_2123

Just nu är våra medarbetare i Nzega-området inne i en intensiv arbetsfas. Dels har nya solceller just installerats, dels genomförs ny Mamaid-utbildning.

För att öka våra projektmedel har Tanzaling den 9 och 16 juni funnits på plats  på alléloppis i Alingsås. Båda lördagarna har vårt bord varit minst sagt välbesökt och många saker som tillhört våra medlemmar har nu fått nya ägare, samtidigt som föreningen fått nya medel att förmedla till våra vänner i Nzega.

Försöket har slagit väl ut och kommer antagligen att upprepas under sensommaren. Ta chansen att röja ut hemma och samtidigt få in nya medel till föreningen! Kontakta gärna Lisbeth Alm på 0705- 17 36 78 om du har något du vill bidra med.20180616_112110

2017 lyckat år för Tanzalings verksamhet

Tanzalings kassör Janne Bengtssom till höger fick utmärkelsen Årets Tanzalinger på årsmötet. Ordförande Pär Alm delade ut vandringspriset, en pokal tillverkad av korgfamiljen.
Tanzalings kassör Janne Bengtssom till höger fick utmärkelsen Årets Tanzalinger på årsmötet. Ordförande Pär Alm delade ut vandringspriset, en pokal tillverkad av korgfamiljen.

 

Vid Tanzalings årsmöte den 26 mars presenterades föreningens omfattande verksamhetsberättelse för 2017 som bland annat kunde berätta om framgångar för Tanzalings två stora projekt, Mamaid och solcellsprojektet. Dessutom fungerar systemet med fadderelever, 36 stycken, som föreningens medlemmar stöttar fortsatt mycket bra.

Ordförande Pär Alm omvaldes på ett år. Styrelsens ledmöter väljs på två år i taget och hälften av de tre platserna omvaldes på årsmötet. Resultatet blir att styrelsen för 2018 är densamma som för 2017.

Föreningens trotjänare och kassör Janne Bengtsson förärades titeln Årets Tanzalinger och fick ta emot vandringspriset, en minst sagt unik pokal som tillverkats av korgfamiljen.

Vid årsmötet, som leddes av Jan Marklund för tredje året i rad, visades också bilder samt film från projektet RUFF – Run for the Future som visade hur projekt utvecklats och hur
löpargruppen i Tanzania har förberett sig under några månader.

Årsmötet avslutades med traditionsenligt lotteri samt kakbuffé.

Välbesökt höstmöte med reserapport

 

 

Deltagare i Mamaids steg 2-utbildning.
Deltagare i Mamaids steg 2-utbildning.

Tanzalings traditionella höstmöte den 27 november blev en välbesökt tillställning där en fyllig rapport från  styrelsresan till Nzega i november var huvudnumret.

Styrelsen försöker  varje år resa till Nzega för att på plats ta del av rapporter från våra koordinatörer, besöka våra vänskolor, uppvakta politiker, höga tjänstemän och byråd samt inte minst hålla kontakt med våra vänner. I år var det Pär och Lisbeth Alm samt Janne Bengtsson som åkte. De tre genomförde ett minst sagt digert program som föreningens medlemmar fick höra mer om.

Bland annat genomfördes en steg 2-utbildning inom Mamaid-projektet, skolchefer uppvaktades och uppföljning på solcellsprojektet utfördes genom besök hos familjer som fått solceller installerade.  Det finns mycket kvar att göra men generellt sett fungerar våra projekt och insatser fantastiskt bra!

På höstmötes såldes också helt nysydda kassar samt korgar och underlägg.  Kvällen avslutades med sedvanlig fika och lotteri.

 

Finbesök från Nzega av vår koordinator Isaack

IMG_1275.Isaack

Den 15 och 16 september besöktes vi av en av våra koordinatörer i Tanzania, Isaack Nyosaba och hans lärarkollega.

Fredagskvällen blev en riktig festkväll där många föreningsmedlemmar tog chansen att träffa Isaack. Besökarna hann också med en vandring i Alingsås och en båttur med Tanzalings ordförande Pär Alm vid rodret.

Isaack är lärare och rektor på en primary school som har samma namn som vår vänskola: Bulunde. Han har varit engagerad i Tanzalings utvecklingsarbete i Nzega sedan 2004.

Isaack är gift och har tre biologiska barn och det finns fler barn som får rum hemma hos honom. Han har ett stort hjärta och en stark vilja att delta i förändringsarbete. Både det som vår förening arbetar med, men också tillsammans med fler föreningar i Sverige.

Lokalt är han aktiv i en frikyrka och mycket intresserad av sång och musik. När föreningens medlemmar gästar hans hem i Nzega brukar det inte vara svårt att be honom och hans fru att sjunga. Våra öron får sitt lystmäte när de sjunger tvåstämmigt. Intet öga torrt!

Ge bort ett gåvobevis!

Nu har du chansen att kunna ge en present med mening!

Vill du ge en gåva och samtidigt vara med och stötta föreningen TanzAlings solcellsprojekt kan du lämna ett bidrag till vår förening och sedan direkt skriva ut gåvobeviset här nedan.

Solcellsprojektet förändrar livet i grunden för de familjer som får ta del av det.  Solcellen ger en fattig familj chansen dels att få ljus inomhus och utomhus när mörkret fallit, vilket ger chans till läxläsning och håller vilda djur borta, dels en laddstation för mobiler. Hittills har närmare 50 familjer fått solceller av TanzAling, något som i grunden förändrat livet för dessa människor.

Vi är väldigt stolta över vårt solcellsprojekt! Läs gärna mer under rubriken Solcellsprojektet i marginalen till vänster.

Glöm inte att berätta vem bidraget är ifrån.

Vårt bankgiro är 449-8077 Swedbank och Swish 1231616804.

 

Gåvobevis TanzAling