Kategoriarkiv: Vår verksamhet

Äntligen dags för årets EM-tips!

Tanzalings EM- och VM-tips när det är dags för stora mästerskap i fotboll är numera en kär tradition! Tyvärr lyckades ju inte Sveriges herrar kvalificera sig till årets EM-slutspel men vi kommer förhoppningsvis bjudas på bra fotboll och många spännande matcher.

Därför hoppas vi att du vill delta i Tanzalings EM-tips i år igen!

Sprid gärna tipset till vänner. Precis som föregående år kostar det 50 kr per tips. Du får gärna göra flera! Du hittar tipset nedladdningsbart längt ned på sidan.

Hälften av insatserna går till vinnaren,
(om flera har samma slutpoäng delas vinsten), hälften går till föreningen Tanzalings hjälpprojekt i Tanzania. ( www.tanzaling.se )


Du kan betala till Tanzaling, bg 449-8077 eller swish 1231616804.


Tipslappen ska vara inlämnad senast 13 juni, som email till janne.bengtsson52@gmail.com eller i
pappersform. Glöm inte att ta egen kopia!


Ställningen i tipstävlingen redovisas per e-mail efter gruppspelet, efter kvartsfinalerna och efter finalen.


Frågor? Kontakta Janne 0733 30 16 29, janne.bengtsson52@gmail.com


Matcherna sänds på SVT, TV 4 samt SVT Play och TV4 Play

När EM i fotboll för herrar avgjordes förra gången fick föreningen in 118 olika tips! Som förut gick hälften av insatsen gick till Tanzaling och hälften till vinnaren.

Lika mycket i bidrag till Tanzaling alltså och för den summan kunde vi installera ännu en solcellsanläggning till en fattig barnfamilj i Nzega.

http://www.tanzaling.se/wp-content/uploads/2024/05/Em-tips-herrar-24-1.pdf

Tanzaling föreläste på Svetans årsmöte i Stockholm

Tanzaling sprider kunskap om föreningen på det nationella planet! Den 20 april föreläste nämligen Tanzalings styrelsemedlemmar Janne Bengtsson och Marie Grahn på Svensk-Tanzaniska föreningen Svetans årsmöte i Stockholm.

Föreningen var inbjuden att berätta om våra olika projekt och verksamhet av Svetans avgående orrdförande Reheema Prick. Drygt tjugo medlemmar från olika delar av Sverige deltog på mötet som hölls på Hotell Hellsten i Vasastan i Stockholm.

-Det var fantastiskt roligt att få representera Tanzaling. Vi får hela tiden kvitto på att det arbete vi gör är viktigt, säger Janne Bengtsson och Marie Grahn.

Bland åhörarna fanns en bekant till föreningen – Dr Edmund Juma Kitokezi, reprresentant för Tanzanias ambassad i Stockholm. Dr Kitokezi deltog i höstas på Tanzalings 20-årsjubleum.

På mötet redogjordes för förändrade föresättningar för att arbeta i ideella föreningar, situationen i Tanzania just nu samt för flertalet olika projekt som Svetan deltar i, bland anat House of Culture och Tumainigruppen.

Reheema Prick avtackades efter fyra år som ordförande. Hon kommer dock att kvarstå i styrelsen. Till ny ordförande i Svetan valdes jeanette Olsson.

Årsmöte med tänkvärt föredrag

Den 25 mars genomfördes Tanzalings årsmöte på Östlyckeskolan.

Föreningens ordförande Pär Alm kunde hälsa drygt tjugo medlemmar välkomna innan mötets ordförande Marcus Swenson tog över.

Den innehållsrika verksamhetsberättelsen lästes och godkändes. Inte minst reflekterades över föreningens 20-årsjubileum och över hur omvärlden påverkar Tanzania och våra projekt.

Kassör Janne Bengtsson redogjorde för bokslutet och både det och revisionsberättelsen godkändes av mötet. Verksamhetsutvärderingen och verksamhetsplanen för 2024 gicks igenom och styrelsens beviljades ansvarsfrihet för det gångna året.

Pär Alm omvaldes som ordförande och Lisbeth Alm som sekreterare. Anders Jonsson, Lennart Mattsson och Janne Bengtsson omvaldes på två år till styrelsen. Ingela Gillqvist, Lisbeth Alm och Marie Grahn kvarstår som ledamöter i styrelsen ytterligare ett år.

Mötet beslutade också att medlemsavgiften skall fortsätta att vara 200 kronor per person och år. Marie Grahn valdes till Årets tanzalinger för sitt arbete med jubileumsboken som dokumenterar föreningens tjugo första år. Hon fick ta emot den unika vandringspokalen, tillverkad av korgfamiljen, ur ordförandens hand.

Årets föredragshållare var Nora Sandahl, sjuksköterska som har bott sammanlagt tolv år i Tanzania, de senaste knappt tio åren i sträck tillsammans med sin familj, utskickade av Evangeliska fosterlandsstiftelsen, Efs. I somras flyttade hon och familjen till Sverige och Alingsås och hon berättade om hur Tanzania förändrat henne och hennes familj.

-Tanzania har lärt oss ödmjukhet, tacksamhet och livsglädje. Det är jag evigt tacksam för. Jag har flera hem, och även om det kan vara smärtsamt med avsked så är det en enorm rikedom, menade hon.

Nora Sandahl berättade hur hon omedelbart föll för Tanzania och dess invånare när hon var där första gången. Efter ett par längre vistelser i landet, bland annat en sju månader lång bröllopsresa med volontärarbete, blev paret Sandahl 2014 utskickade av Efs. Nora arbetade då som koordinator för sju vårdcentraler. De bosatte sig i en by i Livingstone mountains nära Malawisjön och levde tillsammans med en tanzanisk pastorsfamilj.

-Vi blev nästan golvade av samhörigheten med pastorsfamiljen. Vi byggde två hus bredvid varandra på en kulle som kallade Kebnekaise – eftersom den låg på samma höjd som berget.

2017 flyttade familjen till Iringa där de större barnen började den internationella skolan och bytte lantlivet mot stadsliv. Nora började mer och mer arbeta med barnsjukvård och med att undervisa, bland annat om rädsla och om hur den används.

-Det är en smal gräns mellan respekt och rädsla. den du är rädd för kanske du inte anförtror dig åt.

Nora Sandahl gjorde också hembesök, bland annat hos barn med funktionshinder.

-Det blev mycket tårar i bilen på vägen hem från jobbet.

Idag berättar Nora Sandahl om sitt liv i Tanzania på sociala medier, föredrag och media. Hon har slagits av många skillnader nu när hon bosatt sig i Sverige igen.

-Kollektivismen, att allt mitt är inte bara mitt utan är mig till låns och kan när som helst tas ifrån mig. Att jag är så mycket mer beroende av min nästa. Att när man frågar: när är maten färdig är svaret inte en tidpunkt utan: när maten är färdig.

-Jag har en hatkärlek till effektivitet: Vad skall bli göra med all tid vi sparar när vi är effektiva? Det finns så många skatter på vår stig.

Att komma tillbaka till Sverige har inte varit helt lätt för familjen, berättade Nora Sandahl.

-Mina barn ser svenska ut på utsidan men egentligen är de om nyanlända, det känner ju bara till Tanzania.

Efter det tänkvärda och uppskattade föredraget avslutades årsmötet med sedvanligt lotteri med som vanligt så mycket vinster att det var svårt att få en nitlott.

Tanzaling firade 20-årsjubileum med strålande fest!

Tanzalings styrelse tillsammans med några av hedersgästerna på föreningens jubileumsfest.  Från vänster Anders Jonsson, styrelsen, Rehema Prick, ordförande i Svetan, Janne Bengtsson, styrelsen, Ingela Gillqvist, styrelsen, Lennart Mattsson, styrelsen, Dr. Edmund Juma Kitokezi, Tanzanias ambassad, Pär Alm, styrelsen, Lisbeth Alm, styrelsen, Linda Espeving, kommunfullmäktiges ordförande i Alingsås, Dennis Nyström, PMU Vårgårda samt Marie Grahn, styrelsen.

– Det här jubiléet kunde jag inte låta bli att komma till! Jag har läst på om er förening och det ni har gjort genom alla dessa år är verkligen bra. Trots att ni är en liten förening har ni åstadkommit mycket. Genom ert arbete bidrar ni i Alingsås till den tanzaniska regeringens arbete för att motverka fattigdom.

Det sade Dr. Edmund Juma Kitokezi, representant för Tnzanias ambassad i Stockholm, när han var med och firade Tanzalings 20-årsjubileum lördagen 14 oktober.

Jubiléet markerades med stor fest med föreläsningar, utställning och boksläpp av föreningens jubileumsskrift, i närvaro av många alingsåsare som bidragit till föreningens arbete genom åren.

Dr. Edmund Juma Kitokezi läste upp ett tal från Tanzanias ambassadör Grace Alfred Olotu som hade planerat att komma till Alingsås men blev kallad till internationellt möte i Algeriet istället. 

Tillsammans med föreningsmedlemmar deltog han under kvällen även i matlagning av tanzaniska maträtter, bland annat basrätten ugali, majsgröt.

Kommunfullmäktiges ordförande Linda Espeving representerade Alingsås kommun och deltog även hon i matlagningen.

-Jag är här för att jag fick en sådan härlig inbjudan och jag tycker det är jätteroligt! Jag är otroligt fascinerad över att det finns sådana eldsjälar som i Tanzaling. Har man möjlighet att ge, som vi, då är det ett beundransvärt och viktigt arbete.

Under kvällen föreläste även Rehema Prick, ordförande i Svensk-tanzaniska föreningen Svetan, om hur det kom sig att hon bosatte sig i Sverige 1978. 

Alingsåsaren Emelie César berättade om sitt arbete som projektledare inom nätverket Environment for Development, ett globalt nätverk av forskningscenter med syfte att öka användningen av miljöekonomi för att minska fattigdom, och sitt samarbete med forskare i Tanzania.

Dennis Nyström, som till stor del vuxit upp i Tanzania, pratade om hur det är att tillhöra två kulturer. Han tolkade också hela kvällen till och från swahili.

Dagen till ära släpptes också föreningens jubileumsskrift, som berättar om föreningens historia, de många olika projekt som pågår samt innehåller intervjuer med invånare i Nzega som föreningen samarbetar tätt med.

Föreningens ordförande Pär Alm var med och startade föreningen för tjugo år sedan. Många av projekten bygger på kontakter i Nzega som han och hustrun Lisbeth Alm skaffade när de bodde i området under två år.

– Man kan inte hjälpa hela världen men får man en sådan här chans som vi fått, med de kontakter i Tanzania som vi har, då kan vi göra lite och då får vi vara nöjda med det. Att göra något tillsammans för andra, det ger stor livskvalitet.

Köp Tanzalings jubileumsskrift och stötta föreningens arbete

Lagom till Tanzalings 20-årsjubileum har föreningen publicerat en jubileumsskrift!

Skriften berättar historien om vår förening, hur vi har arbetat med våra vänskolor och olika projekt genom åren, samt innehåller intervjuer med våra vänner i Nzega.

Många fina bilder visar de människor och miljöer som vi kommit att älska och som många alingsåsare bidragit till.

Stötta gärna vår förening genom att köpa en jubileumsskrift! Den kostar 100 kronor och pengarna går oavkortat till vår verksamhet.

Maila pär.alm@exploretours.se om du vill beställa en jubileumsbok.

Vårt bankgiro är 449-8077 Swedbank och Swish 1231616804.

Årsmöte med spännande föredrag om idrotten som fredsbevarare i Kongo

2022 var ett år då det hände mycket i föreningen och 2023 ser ut att bli lika hektiskt!

Tisdag 28 mars klockan 18.30 var det dags för Tanzalings årsmöte som likt tidigare år hölls i Östlyckeskolan.

Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar med årsredogörelse, verksamhetsberättelse och verksamhetsplan med bjöds deltagarna på fika och föredrag.

Priset för Årets Tanzalinger, med den fina vandringspokalen som våra vänner i korgfamiljen gjort, gick i år till Gunilla Hermansson (se bilden ovan). Gunilla stickar fantastiskt vackra vantar som hon säljer och där alla pengar går till Tanzalings Mamaid-projekt. Ett fantastiskt bidrag till vår verksamhet!

Tanzanlings styrelse är väldigt glada att Olle Pettersson kom till årsmötet och berättade om de idrottsskolor i de två Kongo-länderna som han är engagerad i! Olle har vuxit upp i Kongo och kallar det sitt andra hemland.

Han har även startat och driver föreningen FC GiNgA, som vänder sig till ungdomar intresserade av teknisk och glädjefylld fotboll. Genom föreningen har han också engagerat sig i de två idrottsskolor som Equmeniakyrkan driver i de två olika Kongo-länderna, den ena i Brazzaville i Kongo-Brazzaville, den andra i Kimpese i Kongo-Kinshasa.

Skolorna startades tillsammans med Gothia Cup i en tid då det rådde stora etniska motsättningar i länderna, som ett sätt att verka för fred genom tanken att om man är vänner som små blir man inte fiender som vuxna.

Idag har idrottskolorna 400 respektive 200 deltagare varje vecka. Förutom fotboll lär skolorna ut om basket, dans, beachvolley och dans och lockar både tjejer och killar.

-När man kommer till dagens lektion börjar det alltid med livskunskap. Det kan vara hur man är en bra kompis, hur söker jag på nätet, hur kostar man tänderna. Sedan blir det idrott, berättade Olle.

Tanzaling – en riktig linslus!

Den senaste tiden har vi i Tanzaling synts mycket i media – väldigt roligt att våra projekt och det fina arbete som många av våra medlemmar lägger ner syns!

Alingsås Tidning publicerade i början av januari ett uppslag som handlar om vårt arbete med projektet Greit – Growing Entrepreneurship in Tanzania.

En vecka senare publicerade Lokalpressen i Mölnlycke/Härryda en artikel om hur den lokala Rotaryklubben lämnade över en check på 40000 kronor till föreningens solcellsprojekt. Pengarna samlades in på en välgörenhetskväll med klimattema som klubben anordnade, en kväll som lockade över 200 deltagare.

Och i senaste numret av den rikstäckande tidningen Habari, som ges ut av Svensktanzaniska föreningen Svetan, var Tanzaling på hela förstasidan!

Artikeln i Habari handlar om hur föreningen lyckats fortsätta arbetet med att driva våra projekt framåt trots svårigheterna under pandemin.. Artikel beskrev bland annat vårt solcellsprojekt och bilden på omslaget föreställer våra koordinater Bernadetha John och Lyoba Mbogo, föreningens ordförande Pär Alm, sekreterare Lisbeth Alm samt en av mottagarna av våra solceller.

Höstmöte med reseberättelse och mandazi

Torsdag 1 december var det det dags för Tanzalings traditionella höstmöte.

Föreningens medlemmar som var i Tanzania under november visade bilder och berättade om föreningens arbete på plats och sina upplevelser.

Bland annat berättade Rotarys Mikael Olsson som var med på resan om hur arbetet med entreprenörsprojektet Greit avslutades på plats.

Deltagarna bjöds under kvällen bland annat på tanzanisk-inspirerad drink, kaffe, te och nygjorda mandazi.

Dessutom anordnades ett traditionsenligt lotteri som många ville skänka vinster till.

Tanzalings VM-tips avgjort!

En sån final! Årets VM-final i fotboll för herrar var inte bara spännande på plan, lika spännande var hur det skulle gå i Tanzlings numera traditionella VM-tips.

Vi gratulerar Crister Swenson till segern i tipstävlingen. Några andra som också hade Argentina- Frankrike i finalen hade också chans till vinst men då Argentina till slut segrade fanns det endast en vinnare.

– Detta har aldrig hänt förut, kommenterar en överraskad vinnare.

Mellan 20 november och 18 december avgjordes herrarnas fotbolls-VM. De senaste stora fotbollsmästerskapen har Tanzalings kassör Janne Bengtsson konstruerat tips där föreningens medlemmar och andra intresserade kunnat tippa turneringens matchresultat, slutspelsmatcher och vinnare.

Tipsen har varit väldigt populära och har dessutom inbringat inkomster till föreningen, inkomster som används direkt i våra olika projekt i Nzega-området.

Tack alla ni som varit med och tippat och bidragit till vår förenings verksamhet!

Årets EM-tips avgjort

Tanzalings EM-tips håller på att bli en kär tradition. Årets EM-tips avgjordes både på Wembley där England besegrade Tyskland i finalen, och på Tanzalings tipslappar.

Efter semifinalerna föll väldigt många bort då Sverige inte lyckades gå vidare. Inför finalen fanns det elva tippare kvar som kunde få ytterligare poäng och två som kunde vinna. 

Vi gratulerar förstås England till EM-titeln men naturligtvis också tävlingens segrare: Niklas Nyqvist!! Han hade England som vinnare och vann därmed tipset. Magnus Johansson, som också hade chansen, hade Tyskland som vinnare och landade på en hedersam andraplats.

– Så mycket bra fotboll vi fått se. Ett härligt lyft för tjejfotbollen som man får hoppas kan få ännu bättre förutsättningar och bli mer jämställd gentemot herrarna efter ett sånt här bra slutspel, kommenterar Tanzalings kassör Janne Bengtsson som står bakom EM-tipset.

Tipset är inte bara roligt, det ger också ett tillskott till föreningens kassa och därmed till de viktiga aktiviteter som föreningen arbetar med i Tanzania.

Ett stort tack till er alla som deltagit och på så vis stöttat vår förening.