Alla inlägg av Marie Grahn

Välkommen till STOR Höstfest MED TANZANIABESÖK!

Boka redan nu in lördag 7 september klockan 18 i din almanacka. Då ordnar vi i föreningen en stor höstfest med syftet att förstärka medlen till våra
huvudprojekt Mamaid och Solcellsprojektet. Och såklart för att vi skall ha roligt tillsammans!

Kvällen kommer bland annat att innehålla

  • en kavalkad över Tanzalings arbete genom åren och just nu
  • besök av vår koordinator Lyoba Mbogo från Nzega
  • underhållning av Ulf Esborn med vänner
  • buffé inklusive bordsvatten, övrig dryck kan medtagas.

Du anmäler dig genom att betala in eller swisha till Tanzalings konto.
250 kr/person senast den 31/8.

OBS! Först till kvarn gäller då lokalen endast rymmer 80 personer.


Välkommen till en kväll vi alla kommer att minnas!

Föreningens bankgiro 449-8077 Swedbank, Swish 1231616804.

Bidra gärna till alléloppisen

Styrelsen har beslutat att föreningen skall delta i sommarens
alléloppis vid några tillfällen. Vi debuterade på loppisen förra året och det visade sig vara ett bra tillfälle att göra föreningen känd och samtidigt få in medel till våra projekt.


Första tillfället blir lördagen efter midsommar, 29 juni, mellan klockan 7 och 15.
Därefter kommer vi att delta i loppisen vid några tillfällen i
augusti och september.


Vi tar gärna emot loppisprylar från er! Gärna barnkläder,
verktyg, fiskegrejor, långa kjolar, växter, smink, plantor….
Lämna in dit bidrag till föreningens kassör Janne Bengtsson, telefon
0733 30 16 29.

ÅRSMÖTE MED NYA VINDAR, DJUR OCH VÅFFLOR I FOKUS

På självaste våffeldagen var det dags för Tanzalings årsmöte 2019. I en av Östlyckeskolans hemkunskapssalar bjöds deltagarna naturligtvis då på våfflor samtidigt som årsmötesförhandlingarna gicks igenom. Styrelsens Lisbeth Alm läste högt ur föreningens verksamhetsberättelse, en intressant genomgång av de nya vindar som blåser i landet samt om de många olika verksamheter som vår förening arbetar med. Vi blickade också framåt mot utveckling av våra olika projekt i Nzega.

Anders Jonsson utsågs till Årets Tanzalinger och blir den som under det kommande året får äran att hysa den originella vandringspokalen, specialtillverkad av föreningens mångåriga kontakt korgfamiljen.

Efter att mötes ordförande Ingela Fredriksson avslutat själva årsmötet visade Håkan Kronholm några av sina fantastiska naturbilder från resor i nationalparker i Tanzania, Kenya och Uganda. Fler än en gång häpnade publiken det över hur nära Håkan lyckats komma de vilda djuren.

Anders Jonsson fick ta emot vandringspokalen som visar att han är Årets Tanzalinger av ordförande Pär Alm.

nu har 70 familjer fått solceller av tanzaling!

2Lördagen den 27 november 2018 installerades sju nya solceller hos fattiga familjer i Ijanija-området. Det betyder att Tanzalings medlemmar nu medverkat till att hela 70 familjer har fått varsin solcell, något som i de flesta fall helt förändrar livet för familjerna. Fantastiskt!

De sju senaste familjerna har alla barn som går på Ijanija Secondary school. Våra koordinatörer Lyoba Mbogo och Bernadetha John började med installationerna hos de två familjerna Juma Tungu och Tausi Shaban samt John Thomas och Costansia Masanja.

Juma Tungu , och Tausi Shaban, 45 respektive 42 år, har sju barn varav tre går på Ijanija Secondary School. Costansia Masanja, 65 år, förlorade sin man John Thomas i höstas. De bodde vid tiden för solcellsinstallationen tillsammans med 23 personer, sina två barn samt 21 barnbarn. Två av barnbarnen går på Ijanija Secondary School och ytterligare sju på Ijanija Primary School.

Onsdag 31 oktober installerades solceller hos tre familjer. Hadija Matheo, 72 år, som bor med sin dotter Magreth Jeremiah, 36, och sina fem barnbarn. Två av barnbarnen går på Ijanija Secondary School. På bilden syns Hadija med två av barnbarnen, Deo and Nicholous. Även Alexander Sato, 52 år och Lucy Shija, 48 år, som bor med sina sex barn och tre barnbarn fick en solcell. Fem av barnbarnen studerar: Michael John, Justina Lugano och Paulina Kiyenze på Ijanija Secondary School samt Happiness Kiyenze och Jackson Edward  på Ijanija Primary School. Den tredje familjen som fick solcell denna onsdag var Ester Martin och Philipo Enos, 45 respektive 56 år. De bor med sina sex barn varav tre studerar på Ijanija Secondary och Primary Schools.

Följande lördag, den 3 november, kom solceller hos de sista två familjerna i denna omgång, Kaswiza Shija och Angelina Maganga samt Masanja and Fatuma Shabani.

Kaswiza Shija och Angelina Maganga har en familj på åtta personer som de tar hand om, bland annat Kaswizas mamma, två yngre systrar Ndalo Shija och Ester Shija och en yngre bror, Kagete Shija. Deras tre egna barn går samtliga i skolan.

Tre veckor efter installationerna gjorde våra koordinatörer inspektion av solcellerna samt överlämnade dem, officiellt inför deras byråd. Samtliga familjer hälsar att de är mycket tacksamma för stödet från Tanzaling.

Tron på tanzania temat på årets höstmöte

Vid vårt välbesökta höstmöte i Östlyckeskolan fick vi ta del av bildjournalisten Magnus Sundbergs berättelse om sitt möte med tanzanierna i masajbyn Chitego där han fotodokumenterat utifrån ordspråket: ”där händer möts, händer något”.

Magnus är före detta fotograf på Göteborgs-Posten som nu driver egna bildmagasinet Eyewitness som rapporterar från olika delar av världen. I temanumret Tron på Tanzania kan man följa hur han möter vardagen i ett land som han upplevde har en ovärderlig tillgång på
tålamod, värme, gästfrihet, musik och en tro på att det finns en Gud, oavsett religion.

2016 blev Magnus belönad med Publicistklubben Västras stora pris med motiveringen ”Känslosamt, närvarande och alltid med människan i centrum. Magnus Sundberg visar vikten att med mod, erfarenhet och yrkeskunnande värna det grundläggande journalistiska uppdraget: Den osminkade berättelsen om människans villkor. I den lilla och stora världen.”

Förutom Magnus Sundbergs föredrag ordnades sedvanligt lotteri, försäljning av gåvobrev samt fika.

Tanzalings VM-tips avgjort – grattis Karita!

Sammanlagt 141 personer deltog i sommarens roligaste och viktigaste tävling: Tanzalings fotbolls-VM-tips! Med finalen spelad säger vi grattis och lyfter på hatten för vinnaren Karita Saapunki Björk!
Det var spännande ända in i det sista. De flesta som hade chans kvar hade Frankrike som segrare utom Ingela Gillqvist som hade Kroatien. Hade Kroatien vunnit hade Ingela vunnit hela tipset istället. Både Karita och Ingela hade också Belgien som bronsmedaljörer.Poängen beräknades efter hur rätt man tippat resultaten i matcherna samt om man prickat in rätt lag till de olika slutspelsmatcherna. Grattis alltså Karita och grattis Frankrike som båda nu kan titulera sig mästare.
Varmt tack alla som deltagit i tävlingen! Hälften av insatserna går till vinnaren och hälften till Föreningen Tanzaling. I föreningen tänker vi använda pengarna till att ge en barnfamilj en solcellsanläggning.
Det är föreningens kassör Janne Bengtsson som konstruerade ett VM-tips inför sommarens världsmästerskap i fotboll.

Vill du se hur mallen till tipset ser ut, öppna länken nedan.

VM tips 2018

 

Fem nya solceller installerade i Ijanija

Den 12 juni genomfördes de senaste fem installationerna i Tanzalings framgångsrika solcellsprojekt. Denna gång var det fem familjer i Ijanija-området, som samtliga har barn i Ijanija secondary school, som fick solceller. 

– Alla familjerna är verkligen glada och tacksamma för stödet. De familjer som står på tur för att få solceller installerade väntar ivrigt, skriver våra koordinatöret i sin rapport.

Som vanligt har våra koordinatörer i projektet, Lyoba och Bernadetha , arbetat otroligt effektivt. Den 22 maj betalades medel till material och installationer ut. Den 31 maj var allt installerat och klart och den 11 juni gjordes återbesök och dokumentation av installationerna.

Fantastiskt bra jobbat av vårt team på plats!

Först ut var Maneno Salehe och Modesta Usebius familj samt Nhonge Magohe och Manne Ndelejes familj som fick sina solceller installerade den 29 maj.

Maneno Salehe and Modesta Usebius 2

Maneno Salehe och Modesta Usebius bor med sina fem yngre brödrar och systrar. Deras föräldrar gick bort för flera år sedan. Alla fem syskonen studerar. När bilderna togs var Menenos fru på sjukhuset i Nzega med värkar för att föda barn och större delen av familjen var där med henne.

Nhonge Magohe and Mwanne Ndeleje 1

Nhonge Magohe och Manne Ndeleje har fem barn varav två studerar, Tungu Nhonge läser andra året på Ijanija Secondary School och Shija Nhonge i årskurs tre på Uchama Primary School. När bilden på dem togs var Nhonge Magohe sjuk och låg till sängs inne i huset.

Nästa dag, onsdag 30 juni, fick Elias Charles och Maria Kulwas familj och Veronica Masanja och hennes familj sina installationer gjorda.

Masanja Nkumba and Maria Kashindye 2

Masanja Nkumba  och Maria Kashindye tas just nu om hand av sin dotter och bor med sina fyra barnbarn. Två av dem, Masanja Edward och Mary Jabron går fjärde respektive första året  på Ijanija Secondary School.

Veronica Masanja 2

Veronica Masanja är änka med sju hemmavarande barn. I hushållet  i Bulyandulu bor även hennes mamma. Fyra av barnen studerar, varav två i secondary school, Amos Seni  första året och Salome Seni andra året. Dessutom går dottern Magreth Seni i årskurs fem och sonen Emmanuel Seni i ettan på Ijanja Primary School.

Elias Charles and Maria Kulwa 2

Sist ut denna gång var Elias Charles och Maria Kulwa som fick sin solcell installerad den 31maj. Paret har fem barn. Två av dem, Anastazia and Kinyange, studerar på Butandula Primary School . Maria Kulwa Elias fru, ville inte vara med på bilden då hon kände sig för blyg för att fotograferas när hon är gravid.

 

 

Tanzaling samlade in på alléloppis

IMG_2123

Just nu är våra medarbetare i Nzega-området inne i en intensiv arbetsfas. Dels har nya solceller just installerats, dels genomförs ny Mamaid-utbildning.

För att öka våra projektmedel har Tanzaling den 9 och 16 juni funnits på plats  på alléloppis i Alingsås. Båda lördagarna har vårt bord varit minst sagt välbesökt och många saker som tillhört våra medlemmar har nu fått nya ägare, samtidigt som föreningen fått nya medel att förmedla till våra vänner i Nzega.

Försöket har slagit väl ut och kommer antagligen att upprepas under sensommaren. Ta chansen att röja ut hemma och samtidigt få in nya medel till föreningen! Kontakta gärna Lisbeth Alm på 0705- 17 36 78 om du har något du vill bidra med.20180616_112110

2017 lyckat år för Tanzalings verksamhet

Tanzalings kassör Janne Bengtssom till höger fick utmärkelsen Årets Tanzalinger på årsmötet. Ordförande Pär Alm delade ut vandringspriset, en pokal tillverkad av korgfamiljen.
Tanzalings kassör Janne Bengtssom till höger fick utmärkelsen Årets Tanzalinger på årsmötet. Ordförande Pär Alm delade ut vandringspriset, en pokal tillverkad av korgfamiljen.

 

Vid Tanzalings årsmöte den 26 mars presenterades föreningens omfattande verksamhetsberättelse för 2017 som bland annat kunde berätta om framgångar för Tanzalings två stora projekt, Mamaid och solcellsprojektet. Dessutom fungerar systemet med fadderelever, 36 stycken, som föreningens medlemmar stöttar fortsatt mycket bra.

Ordförande Pär Alm omvaldes på ett år. Styrelsens ledmöter väljs på två år i taget och hälften av de tre platserna omvaldes på årsmötet. Resultatet blir att styrelsen för 2018 är densamma som för 2017.

Föreningens trotjänare och kassör Janne Bengtsson förärades titeln Årets Tanzalinger och fick ta emot vandringspriset, en minst sagt unik pokal som tillverkats av korgfamiljen.

Vid årsmötet, som leddes av Jan Marklund för tredje året i rad, visades också bilder samt film från projektet RUFF – Run for the Future som visade hur projekt utvecklats och hur
löpargruppen i Tanzania har förberett sig under några månader.

Årsmötet avslutades med traditionsenligt lotteri samt kakbuffé.

Fem familjer i Mwakashahala har fått solceller

 

Collage: Lennart Mattsson
Collage: Lennart Mattsson

I början av februari installerades fem solceller hos familjer i Mwakashahala ward samt ytterligare en hos Richard, sonen till korgfamiljen. Det betyder att Tanzaling nu står bakom 58 solcellsinstallationer i Nzega-området!

Våra solcellskoordinatörer Lyoba och Bernadetha arbetar snabbt och effektivt. Det visar rapporten från de senaste sex solcellsinstallationerna som Tanzaling står bakom.

Samma dag som våra koordinatörer fick medlen till solcellsinstallationerna överförda till sig beställdes materialet. Det tog två dagar. Fem dagar efter det, då bland annat nyårsafton inföll, påbörjades och avslutades de fem första installationerna med hjälp av två installationstekniker.

När arbetet skulle dokumenteras ställde vädret till det. Först en månad senare blev det möjligt att ta bilderna.

– Varför tog det oss så lång tid att ta bilderna? Det var på grund av regnet. Vägen till Mwakashahala var inte möjlig att åka på eftersom den eroderat bort och var full av vatten och lera. Så vi bestämde oss för att vänta tills regnet slutat, berättar Lyoba i rapporten.

De fem familjerna som fått dessa installationer är:

Majengo Malongo and Njile Lutema. Flickorna i familjen studerar på Mwakashahala secondary school, Joyce Tano i form två och Rose, Joyce och Mwajuma i form tre. De bor i ett hus med grästak.

Leonce Masesa. I huset bor Leonce Masesas dotter och pojkar till familjen, i huset intill bor flickorna Ester, Veronika och Joyce men de studerar tillsammans på kvällarna.

Saidi Guda. Saidi Guda bor inte själv i huset men hyr ut det till sex studenter från avlägsna byar. Huset ligger i byns centrum och i det samlas flera studenter från familjer som bor i närheten för att studera om kvällarna.

Ernest Nehemia and Vumilia Ambikile. Ägaren till detta hus flyttade från byn för två år sedan när han blev sjuk, nu bor det tolv elever från form fyra här gratis under rektors överinseende. På kvällarna kommer ytterligare elever till huset för att studera.

Kashindye Donald and Tatu Maige. Paret har fyra barn varav två studerar på Ugembe primary school. Donald Kashindye i standard ett och Magreth Kashindye i standard tre.  Paret tar också hand om den yngre brodern Lucas Donald som går i form fyra i Kashindye Mwakashahala secondary school.

Richards familj. Även sonen till korgfamiljen, Richard, fick solcell installerad i sitt hus lördag den 6 januari. Richard är mannen bakom många av de korgar och underlägg som flera av Tanzalingsmedlemmar har i sina hem. Richard tar också mycket hand om sin systerdotter Margreth som nu går på dövskola.