Kategoriarkiv: Solcellsprojektet

Ännu fler solceller installerade

Tanzalings solcellsprojekt går framåt!

I december fick ytterligare tjugo familjer, denna gång i byarna Miguwa och Mbogwe, solceller installerade. Bidraget till solcellerna kommer denna gång främst från Råda Landvetter Rotaryklubb samt från Alströmmergymnasiets särgymnasium.

På bildens syns Magdalena Maplala och några av hennes barn framför den nyinstallerade solcellen. Familjen bor i Miguwa.

Andra familjer som fått solceller är bland andra:

Kapela Mbako och Magreth Joseph.
De bor med sina tre barn och tre barnbarn i Ibelelo, Miguwa Village. I

Ester Kuyela.
Hon är änka och bor med sina tre barnbarn och tre vuxna barn i byn Ukondamoyo. IEtt av barnen, Felister Jumanne , går i form 2 på Miguwa secondary school.

Kisandu Sayi, 50 år, och Dines Ndali, 46 år.
De bor i Mbogwe och har en utökad familj med sammanlangt tell personer som de ansvarar och tar hand om.

Stort tack till alla de som bidrar till att förändra dessa familjers vardag! Stort tack också till föreningens koordninatörer Lyoba Mbogo och Bernadetha John som gör det möjligt för Tanzaling ett genomföra solcellsprojektet.

Solcell nummer 100 installerad!!

En fantastisk milstolpe har under hösten uppnåtts. I och med att ytterligare tolv solceller har installerats, i Miguwa-området utanför Nzega, har föreningen Tanzaling nu installerat sammanlagt 100 solcells-anläggningar sedan projektet startades.

-Det känns fantastiskt att kunna bidra till att förändra livet för så här många familjer. Det kunde vi inte drömma om när vi började. Extra glädjande är att rektorerna rapporterar att skolresultaten blivit bättre sedan eleverna fått tillgång till kvällsljus för läxläsning, säger Lennart Mattsson, styrelsens ansvarige för solcellsprojektet.

När de tolv familjerna i området valts ut skickades pengar till genomförandet till Tanzania från föreningen. Direkt efteråt, i oktober, påbörjades arbetet på plats. På grund av corona och examenstider i skolorna hög kunde installationerna enbart ske på lördagar. Under en månad fick tre familjer varje lördag varsin solcell.

Nedan kan ni läsa mer om familjerna som fick solceller denna gång. Men redan nu vet vi att arbetet med att ge ytterligare familjer möjlighet att ta emot solceller kommer att fortsätta.

-Ja, nu siktar vi mot 200! säger Lennart Mattsson.

Fortunata Mabula och hennes barnbarn Martha Mashaka, som går andra året på Miguwa Secondary school.  I familjen finns också Rebeca Mashaka, första året i secondary school, och Gabriel Juma som går i sjätte klass på grundskolan i Kitangili  Primary School.

Iselelo Bundala och Genoveva Machibya. Övriga familjemedlemmar var i skolan när bilden togs.

Milembe Mussa och hennes döttrar Yasinta Herman, Eva Herman och Rose  Herman. Hennes make Herman Maroda och deras söner Alfred Herman och Christopher Herman ingår också i familjen. 

Maria Charles och hennes barn Flora Andrea, som går i andra klassen i secondary school, Alfred Andrea, brorsonen Robert Maganga ochövriga familjemedlemmar tillsammans med en av Tanzalings koordinatörer Lyoba Mbogo, längst till vänster.

Veronica Maganga, med en baby på armen och hennes yngre syster med familj som hon bor tillsammans med. Barnbarnen Lilian Ngasa och Magdalena Charles som också bor i familjen var i skolan när bilden togs.

Kashindya Ndekeja och Mariam Kulwa som tagit emot solcellen var inte hemma när bilden togs, däremot deras dotter Regina  Kashindye som går första året i secondary school. Kulwa Kasindye och Doto Kashindye, båda 12 år, går i femte klass i grundskolan och Jane  Kashindye och Maganga Kashindye går också båda i primary school. 

Magdalena Masanja med sina två döttrar Regina Mayunga som går tredje året på Miguwa  secondary school, Lucas Mayunga, Pili och barnbarnet Rebeka. 

Gamba Gola och Pili Mwinamila och deras barn Annastazia Gamba och Jumnne Gamba, på bilden båda i secondary school-uniformer, går fösta året på Miguwa secondary school. Pojken som står nära sin mamma går i primary school, de andra två pojkarna går inte i skolan.

Gabriel Luziga och hans barnbarn tillsammans med Tanzalings koordinatör Bernadetha John. Övriga familjemedlemmar var på bröllop i en grannby när bilden togs.

Sophia Leonard Maganga i mitten med sina yngre systrar och deras barn. Hennes dotter Renata Juma  Luiko och hennes son Lucas Maganga Luiko var båda i Miguwa secondary school när bilden togs. Hennes tredje barn James Maganga sitter i t-shirt längst fram.

Shimbi Mayeka och Clemensia Mihambo bor i Ngoho i Miguwa by med sin son som är blind och sina tre barnbarn, bland andra Clemensia Bundala och Flora Bundala som går andra rspektive första året på Miguwa secondary school.  Vår koordinatör Lyoba Mbogo längst bak.

Happiness Massesa är en 43-årig änka som bor i Kasela i Miguwa med sina två döttrar Pili Kaswiza Mhoja, som går andra året och Lucy Joseph som går första året på Miguwa secondary school. Ingen av dem är med på bilden. Eleven i blå tröja är Happiness yngsta dotter, vars vänner också är med på bilden, liksom vår koordinatör Lyoba Mbogo. De två små barnen längst fram är Happiness systerdöttrar som bor i närheten.


Insamling på alströmer gav tatu juma kadesha solcell

Tack vare en insamling bland elever vid gymnasiesärskolan på Alströmergymnasiet har en fattig familj i byn Kitangili utanför Nzega i Tanzania fått en solcell installerad. Solcellen ger bland annat möjligheter till läxläsning på kvällarna när det tidigare varit omöjligt på grund av mörkret.

Tanzalings koordinatörer Lyoba Mbogo och Bernadetha John är de som möjliggjort installationen rent praktiskt. Lyoba arbetar även som rektor på Miguwa socondary school och här berättar han om hur han arbetat för att genomföra Alströmergymnasiets önskan:

” Söndagen den 12 juli 2020 fick jag ett mail från min vän Mr Lennart Mattson som är medlem av Tanzalings styrelse och ansvarig för solcellsprojektet. Han informerade mig om att elever på gymnasiesärskolan vid Alströmergymnasiet hade samlat in pengar och ville stötta en elev från en fattig familj från min skola med en solcells-installation i elevens hem. Därför blev jag, i min roll som koordinatör för Tanzaling, tillfrågad att välja ut en begåvad elev från en familj som kvalificerar sig för stöd i form av en solcells-installation enligt projektets kriterier.

Faktum är att på min skola har vi flera elever som kvalificerar sig för en solcells-installation. Eftersom bara en elev kunde komma i fråga bad jag mina lärare i form one och form two att ta fram en lista med fem elever var. Eleverna skulle prestera bra i skolan och komma från fattiga familjer som de bedömde skulle kunna prestera ännu bättre om de fick stöttning från Tanzaling i form av en solcells-installation.

Efter att ha fått en lista med tio elever gick jag igenom hela listan på personalmötet där andra rektorer och klassinspektörer deltog och vi kom fram till tre namn.
20 augusti 2020 gick vi igenom dessa elever en efter en och enades slutligen om en elev som heter Tatu Juma Kedesha, som mötet valde ut. Den 22 augusti besökte jag hennes familj och intervjuade hennes mormor.
Tatu Juma Kadesha är 17 år och hon går i sista årskursen här på Miguwa secondary school. Hon är föräldralös och bor med sin mormor Tatu Shija, 55 år, i Bukoli i byn Kitangili. Hon har god studiedisciplin och tillhör akademiskt alltid de tio bästa i sin klass, det har hon gjort hela sin skolgång.

Vi installerade en solcell hos familjen måndag 24 juli 2020. Både Tatu Juma Kedesha och hennes mormor är väldigt glada över solcellen och tackar både elever och lärare på Alströmergymnasiet samt Tanzaling väldigt mycket.
Jag vill också tacka Alströmergymnsiets elever vid gymnasiesärskolan och dess lärare för att ni stöttar min elev på detta sätt.”

17 solceller installerade trots pandemin

Att genomföra ett solcellsprojekt i Tanzania under en pandemi är ingen lätt uppgift! Tanzania har liksom alla andra länder varit drabbat även om det inte finns någon tillförlitlig officiell statistik över coronasituationen att tillgå.

Efter en tid av nedstängningar är nu landets skolor öppnade igen, så även i Nzega. Våra kooordinatörer Bernadetha John, Lyoba Mbogo och Steven Ndali har lyckats genomföra installationer av sjutton solcellsanläggningar, tretton hos familjer som bor i byn Nkiniziwa och fyra anläggningar i byn Mambali. Familjerna är samtliga mycket fattiga och har skolelever. Installationen i Mambali har skett i samarbete med Nzega District Council och deras Social Development Officer Robert Mwanga.

Installationerna i Mambali ligger 98 km från Nzega och under hösten med ökad smittspridning har det varit viktigt att undvika resor. Kontroll av anläggningarna samt fotografering av familjerna har därför inte genomförts ännu.

Sammanlagt har nu 87 solcellsanläggningar installerats i området tack vare Tanzaling. Fantastiskt!

Familjen Bundala Anthony och Paulina Mhekela tillhör de familjer som tidigare fått solceller installerade. Här med med TanzAlings koordinatörer Lyoba Mbogo till vänster och Bernadetha Johnh till höger.


nu har 70 familjer fått solceller av tanzaling!

2Lördagen den 27 november 2018 installerades sju nya solceller hos fattiga familjer i Ijanija-området. Det betyder att Tanzalings medlemmar nu medverkat till att hela 70 familjer har fått varsin solcell, något som i de flesta fall helt förändrar livet för familjerna. Fantastiskt!

De sju senaste familjerna har alla barn som går på Ijanija Secondary school. Våra koordinatörer Lyoba Mbogo och Bernadetha John började med installationerna hos de två familjerna Juma Tungu och Tausi Shaban samt John Thomas och Costansia Masanja.

Juma Tungu , och Tausi Shaban, 45 respektive 42 år, har sju barn varav tre går på Ijanija Secondary School. Costansia Masanja, 65 år, förlorade sin man John Thomas i höstas. De bodde vid tiden för solcellsinstallationen tillsammans med 23 personer, sina två barn samt 21 barnbarn. Två av barnbarnen går på Ijanija Secondary School och ytterligare sju på Ijanija Primary School.

Onsdag 31 oktober installerades solceller hos tre familjer. Hadija Matheo, 72 år, som bor med sin dotter Magreth Jeremiah, 36, och sina fem barnbarn. Två av barnbarnen går på Ijanija Secondary School. På bilden syns Hadija med två av barnbarnen, Deo and Nicholous. Även Alexander Sato, 52 år och Lucy Shija, 48 år, som bor med sina sex barn och tre barnbarn fick en solcell. Fem av barnbarnen studerar: Michael John, Justina Lugano och Paulina Kiyenze på Ijanija Secondary School samt Happiness Kiyenze och Jackson Edward  på Ijanija Primary School. Den tredje familjen som fick solcell denna onsdag var Ester Martin och Philipo Enos, 45 respektive 56 år. De bor med sina sex barn varav tre studerar på Ijanija Secondary och Primary Schools.

Följande lördag, den 3 november, kom solceller hos de sista två familjerna i denna omgång, Kaswiza Shija och Angelina Maganga samt Masanja and Fatuma Shabani.

Kaswiza Shija och Angelina Maganga har en familj på åtta personer som de tar hand om, bland annat Kaswizas mamma, två yngre systrar Ndalo Shija och Ester Shija och en yngre bror, Kagete Shija. Deras tre egna barn går samtliga i skolan.

Tre veckor efter installationerna gjorde våra koordinatörer inspektion av solcellerna samt överlämnade dem, officiellt inför deras byråd. Samtliga familjer hälsar att de är mycket tacksamma för stödet från Tanzaling.

Fem nya solceller installerade i Ijanija

Den 12 juni genomfördes de senaste fem installationerna i Tanzalings framgångsrika solcellsprojekt. Denna gång var det fem familjer i Ijanija-området, som samtliga har barn i Ijanija secondary school, som fick solceller. 

– Alla familjerna är verkligen glada och tacksamma för stödet. De familjer som står på tur för att få solceller installerade väntar ivrigt, skriver våra koordinatöret i sin rapport.

Som vanligt har våra koordinatörer i projektet, Lyoba och Bernadetha , arbetat otroligt effektivt. Den 22 maj betalades medel till material och installationer ut. Den 31 maj var allt installerat och klart och den 11 juni gjordes återbesök och dokumentation av installationerna.

Fantastiskt bra jobbat av vårt team på plats!

Först ut var Maneno Salehe och Modesta Usebius familj samt Nhonge Magohe och Manne Ndelejes familj som fick sina solceller installerade den 29 maj.

Maneno Salehe and Modesta Usebius 2

Maneno Salehe och Modesta Usebius bor med sina fem yngre brödrar och systrar. Deras föräldrar gick bort för flera år sedan. Alla fem syskonen studerar. När bilderna togs var Menenos fru på sjukhuset i Nzega med värkar för att föda barn och större delen av familjen var där med henne.

Nhonge Magohe and Mwanne Ndeleje 1

Nhonge Magohe och Manne Ndeleje har fem barn varav två studerar, Tungu Nhonge läser andra året på Ijanija Secondary School och Shija Nhonge i årskurs tre på Uchama Primary School. När bilden på dem togs var Nhonge Magohe sjuk och låg till sängs inne i huset.

Nästa dag, onsdag 30 juni, fick Elias Charles och Maria Kulwas familj och Veronica Masanja och hennes familj sina installationer gjorda.

Masanja Nkumba and Maria Kashindye 2

Masanja Nkumba  och Maria Kashindye tas just nu om hand av sin dotter och bor med sina fyra barnbarn. Två av dem, Masanja Edward och Mary Jabron går fjärde respektive första året  på Ijanija Secondary School.

Veronica Masanja 2

Veronica Masanja är änka med sju hemmavarande barn. I hushållet  i Bulyandulu bor även hennes mamma. Fyra av barnen studerar, varav två i secondary school, Amos Seni  första året och Salome Seni andra året. Dessutom går dottern Magreth Seni i årskurs fem och sonen Emmanuel Seni i ettan på Ijanja Primary School.

Elias Charles and Maria Kulwa 2

Sist ut denna gång var Elias Charles och Maria Kulwa som fick sin solcell installerad den 31maj. Paret har fem barn. Två av dem, Anastazia and Kinyange, studerar på Butandula Primary School . Maria Kulwa Elias fru, ville inte vara med på bilden då hon kände sig för blyg för att fotograferas när hon är gravid.

 

 

Fem familjer i Mwakashahala har fått solceller

 

Collage: Lennart Mattsson
Collage: Lennart Mattsson

I början av februari installerades fem solceller hos familjer i Mwakashahala ward samt ytterligare en hos Richard, sonen till korgfamiljen. Det betyder att Tanzaling nu står bakom 58 solcellsinstallationer i Nzega-området!

Våra solcellskoordinatörer Lyoba och Bernadetha arbetar snabbt och effektivt. Det visar rapporten från de senaste sex solcellsinstallationerna som Tanzaling står bakom.

Samma dag som våra koordinatörer fick medlen till solcellsinstallationerna överförda till sig beställdes materialet. Det tog två dagar. Fem dagar efter det, då bland annat nyårsafton inföll, påbörjades och avslutades de fem första installationerna med hjälp av två installationstekniker.

När arbetet skulle dokumenteras ställde vädret till det. Först en månad senare blev det möjligt att ta bilderna.

– Varför tog det oss så lång tid att ta bilderna? Det var på grund av regnet. Vägen till Mwakashahala var inte möjlig att åka på eftersom den eroderat bort och var full av vatten och lera. Så vi bestämde oss för att vänta tills regnet slutat, berättar Lyoba i rapporten.

De fem familjerna som fått dessa installationer är:

Majengo Malongo and Njile Lutema. Flickorna i familjen studerar på Mwakashahala secondary school, Joyce Tano i form två och Rose, Joyce och Mwajuma i form tre. De bor i ett hus med grästak.

Leonce Masesa. I huset bor Leonce Masesas dotter och pojkar till familjen, i huset intill bor flickorna Ester, Veronika och Joyce men de studerar tillsammans på kvällarna.

Saidi Guda. Saidi Guda bor inte själv i huset men hyr ut det till sex studenter från avlägsna byar. Huset ligger i byns centrum och i det samlas flera studenter från familjer som bor i närheten för att studera om kvällarna.

Ernest Nehemia and Vumilia Ambikile. Ägaren till detta hus flyttade från byn för två år sedan när han blev sjuk, nu bor det tolv elever från form fyra här gratis under rektors överinseende. På kvällarna kommer ytterligare elever till huset för att studera.

Kashindye Donald and Tatu Maige. Paret har fyra barn varav två studerar på Ugembe primary school. Donald Kashindye i standard ett och Magreth Kashindye i standard tre.  Paret tar också hand om den yngre brodern Lucas Donald som går i form fyra i Kashindye Mwakashahala secondary school.

Richards familj. Även sonen till korgfamiljen, Richard, fick solcell installerad i sitt hus lördag den 6 januari. Richard är mannen bakom många av de korgar och underlägg som flera av Tanzalingsmedlemmar har i sina hem. Richard tar också mycket hand om sin systerdotter Margreth som nu går på dövskola.

 

 

Samarbete med Rotary har gett fler solceller

Miriam Lazaro 1

I samarbete med Alingsås Nolhaga Rotaryklubb har Tanzaling installerat soleller  hos sammanlagt nio familjer i Undomo-området i Nzega inom ramen för solcellesprojektet. Den 6 oktober 2017 installerades den sista av dessa, hos 56-åriga Miriam Lazaro och hennes 98-åriga mamma samt Miriams tre barnbarn.

Samtliga barnbarn studerar, Miriam i standard sju, Sethi i standard fyra vid Tazengwa Primary school och ytterligare ett barnbarn i form ett.

Alingsås Nolhaga Rotaryklubb har under många år engagerat sig i olika biståndsprojekt. I detta senaste, med de nio solcellsanläggningarna, har ANR för första gången gått in i ett District Grant-projekt, som innebär att medel används ur Rotarys internationella fonder.

För runt tio år sedan engagerade sig båda Rotary-klubbarna i Alingsås för vattenfrågorna på Tanzalings vänskolor. Stora vattentankar, som samlar upp regnvatten, byggdes på våra vänskolor genom klubbarnas försorg.

– Engagemanget för en bättre värld, lokalt och globalt, går inte att ta miste på i en Rotaryklubb. Lokalt engagerar sig klubben för utsatta människor i vår stad och går in och stöttar andra föreningar som arbetar med direkt hjälp. Rotary finns också med i integrationsarbetet för nyanlända och ensamkommande genom fadderskap, säger Tanzalings styrelseledamot Lisbeth Alm.

Bakgrunden till samarbetet är delvis hennes engagemang i Alingsås Nolhaga Rotaryklubb, där också andra medlemmar blivit inspirerade av Tanzalings pågående arbete och där engagerade medlemmar också sett att det funnits möjligheter att förmera klubbens ekonomiska insatser genom att ansöka om centrala fondmedel i Rotary Sverige genom den sk District Grant.

 

Över femtio familjer har fått solceller

– Tack TanzAling för solcellsprojektet. Jag lovar att studera hårt. Tack en miljon gånger.

Så säger Abia Kifutumo, dotter till Vaileth Mahenda Ngassa, som är en av de föräldrar som fått solceller installerade i juni. Dessa senaste installationer innebär att lite av en drömgräns har sprängts – sammanlagt har nu över femtio familjer fått solceller installerade av TanzAling!

Abia Kifutumo går i form två i Itilo secondary school och har ända sedan primary school varit bäst i klassen. Hon bor med sin mamma Vaileth Mahenda Ngassa och tre syskon.

Den 12 till 17 juni år fick hennes och ytterligare sju familjer, boende i Undomo-området, solceller installerade.  Det betyder det att sammanlagt 51(!)  familjer nu stöttats med solceller av TanzAling.

Den 12 juni fick Maria Bundala Saida, en änka som lever med sina två barn Mashaka och Shija solcell installerad. Sonen Shija går i form 2 på Undomo secondary school och har bäst studieresultat i sin klass. Mashaka går i standard 7.

Samma dag fick även Bundala Anthony och Paulina Mhekela och deras sju barn solcell. Tre av barnen studerar, två av dessa, Moshi och Pili går i form 3 och 1 på Undomo secondary school. Patrick  går i standard 4 på Undomo primary school. Resten av syskonen är än så länge för små för att gå i skolan.

Dagen efter fick Paulo Chongoma och Mwajuma Shija och deras åtta barn, varav fem är i skolåldern, solcell, liksom Grace John, änka som bor med sina fem barn samt två barnbarn. Sonen Benjamin studerar vid Undomo secondary school, barnbarnen går i  primary school.

14 juni var det dags för familjen Masisa Mhoja och Veronica Thobias att få sin solcell. Familjen har elva barn varav tre studerar. Dua Masisa går i form 3 på Undomo secondary school och Kulwa och Dotto Masisa går i standard 5 på Nzega Ndogo Primary School.

Samma dag fick Sana Swenhele, änka som bor med sina två barn, svärdotter och tre barnbarn, solcell installerad. Tre av barnen studerar.  Richard Ndogosa går i form 2 på Undomo, Rosina i standard 5 och Paschal i standard 6.

17 juni fick Andrea Bundala och hans fru Pili Maganga som bor i Kanawa med sin son Joshua solcell. Joshua går i form 1 vid Itilo secondary School.

Det är TanzAlings duktiga  koordinatörer Lyoba Mbogo,  Bernadeta John  och Steven Ndali har ansvarat för arbetet på plats.

 

Nu har fyrtiotre familjer fått solceller

Solcellsprojektet bara växer och växer!

I början av februari installerades de senaste sex solcellerna. I dagsläget har därför 43 familjer fått solceller tack vare Tanzalings medlemmar. Familjerna som väljs ut av våra anställda i Nzega lever under väldigt små omständigheter och en solcell förändrar i många fall vardagslivet på djupet.

Våra koordinatörer på plats, Lyoba och Bernadetha, låter hälsa att ”alla familjerna är väldigt glada och tacksamma mot Tanzaling för stödet. Nu väntar ytterligare familjer ivrigt på sin tur”.

De senaste installationerna ägde rum i Undoma-området. Den 6 februari installerades solceller hos  Maganga Kiliba och hans fru Holo Masele samt hos Kapani Bugage och hans fru Pili Makale.

Maganga Kiliba är över 80 år och hustrun Holo Masele drygt 70 år. De bor med sina två barnbarn Faustine Richard, som går i form 3 och tillhör de bästa i eleverna i hela området, och Peter Masanja som går i Undomo primary school.

Kapani Bugage och Pili Makale har fem barn. Tre av dem studerar:  Majaliwa Kapani i form 3 i Undomo, Paschal och Mathew Kapani i Undomo primary school.

Dagen efter, den 7 februari, fick Gumba Nzile  samt  Cecilia Clement och hennes man Shimba Bundala solceller.  Gumba Nzile är gift och bor med sina sex barn varav två studerar: Bundala Shija i form 2 och Juma Shoto i standard 4. Bundala är den elev som har bäst studieresultat i sin klass.

Shimba Bundala och Cecilia Clement har fyra barn varav tre går i

skolan. Moshi Nshimba i Undomo secondary school och de två andra i Undomo primary school.

Den 10 februari installerades så solceller hos Christina Maganga och hennes man  Mang’ombe Malale samt hos Marry Medelo.

De förstnämnda har fem barn varav tre studerar. Kasokola i standard 5, Simon i standard 6 , Felista i standard 7 och Mahona Charles i form 3. Marry Medelo är änka och bor med sin son Paul Jakobo som studerar på Undomo secondary school.