Solcell nummer 100 installerad!!

En fantastisk milstolpe har under hösten uppnåtts. I och med att ytterligare tolv solceller har installerats, i Miguwa-området utanför Nzega, har föreningen Tanzaling nu installerat sammanlagt 100 solcells-anläggningar sedan projektet startades.

-Det känns fantastiskt att kunna bidra till att förändra livet för så här många familjer. Det kunde vi inte drömma om när vi började. Extra glädjande är att rektorerna rapporterar att skolresultaten blivit bättre sedan eleverna fått tillgång till kvällsljus för läxläsning, säger Lennart Mattsson, styrelsens ansvarige för solcellsprojektet.

När de tolv familjerna i området valts ut skickades pengar till genomförandet till Tanzania från föreningen. Direkt efteråt, i oktober, påbörjades arbetet på plats. På grund av corona och examenstider i skolorna hög kunde installationerna enbart ske på lördagar. Under en månad fick tre familjer varje lördag varsin solcell.

Nedan kan ni läsa mer om familjerna som fick solceller denna gång. Men redan nu vet vi att arbetet med att ge ytterligare familjer möjlighet att ta emot solceller kommer att fortsätta.

-Ja, nu siktar vi mot 200! säger Lennart Mattsson.

Fortunata Mabula och hennes barnbarn Martha Mashaka, som går andra året på Miguwa Secondary school.  I familjen finns också Rebeca Mashaka, första året i secondary school, och Gabriel Juma som går i sjätte klass på grundskolan i Kitangili  Primary School.

Iselelo Bundala och Genoveva Machibya. Övriga familjemedlemmar var i skolan när bilden togs.

Milembe Mussa och hennes döttrar Yasinta Herman, Eva Herman och Rose  Herman. Hennes make Herman Maroda och deras söner Alfred Herman och Christopher Herman ingår också i familjen. 

Maria Charles och hennes barn Flora Andrea, som går i andra klassen i secondary school, Alfred Andrea, brorsonen Robert Maganga ochövriga familjemedlemmar tillsammans med en av Tanzalings koordinatörer Lyoba Mbogo, längst till vänster.

Veronica Maganga, med en baby på armen och hennes yngre syster med familj som hon bor tillsammans med. Barnbarnen Lilian Ngasa och Magdalena Charles som också bor i familjen var i skolan när bilden togs.

Kashindya Ndekeja och Mariam Kulwa som tagit emot solcellen var inte hemma när bilden togs, däremot deras dotter Regina  Kashindye som går första året i secondary school. Kulwa Kasindye och Doto Kashindye, båda 12 år, går i femte klass i grundskolan och Jane  Kashindye och Maganga Kashindye går också båda i primary school. 

Magdalena Masanja med sina två döttrar Regina Mayunga som går tredje året på Miguwa  secondary school, Lucas Mayunga, Pili och barnbarnet Rebeka. 

Gamba Gola och Pili Mwinamila och deras barn Annastazia Gamba och Jumnne Gamba, på bilden båda i secondary school-uniformer, går fösta året på Miguwa secondary school. Pojken som står nära sin mamma går i primary school, de andra två pojkarna går inte i skolan.

Gabriel Luziga och hans barnbarn tillsammans med Tanzalings koordinatör Bernadetha John. Övriga familjemedlemmar var på bröllop i en grannby när bilden togs.

Sophia Leonard Maganga i mitten med sina yngre systrar och deras barn. Hennes dotter Renata Juma  Luiko och hennes son Lucas Maganga Luiko var båda i Miguwa secondary school när bilden togs. Hennes tredje barn James Maganga sitter i t-shirt längst fram.

Shimbi Mayeka och Clemensia Mihambo bor i Ngoho i Miguwa by med sin son som är blind och sina tre barnbarn, bland andra Clemensia Bundala och Flora Bundala som går andra rspektive första året på Miguwa secondary school.  Vår koordinatör Lyoba Mbogo längst bak.

Happiness Massesa är en 43-årig änka som bor i Kasela i Miguwa med sina två döttrar Pili Kaswiza Mhoja, som går andra året och Lucy Joseph som går första året på Miguwa secondary school. Ingen av dem är med på bilden. Eleven i blå tröja är Happiness yngsta dotter, vars vänner också är med på bilden, liksom vår koordinatör Lyoba Mbogo. De två små barnen längst fram är Happiness systerdöttrar som bor i närheten.