Över femtio familjer har fått solceller

– Tack TanzAling för solcellsprojektet. Jag lovar att studera hårt. Tack en miljon gånger.

Så säger Abia Kifutumo, dotter till Vaileth Mahenda Ngassa, som är en av de föräldrar som fått solceller installerade i juni. Dessa senaste installationer innebär att lite av en drömgräns har sprängts – sammanlagt har nu över femtio familjer fått solceller installerade av TanzAling!

Abia Kifutumo går i form två i Itilo secondary school och har ända sedan primary school varit bäst i klassen. Hon bor med sin mamma Vaileth Mahenda Ngassa och tre syskon.

Den 12 till 17 juni år fick hennes och ytterligare sju familjer, boende i Undomo-området, solceller installerade.  Det betyder det att sammanlagt 51(!)  familjer nu stöttats med solceller av TanzAling.

Den 12 juni fick Maria Bundala Saida, en änka som lever med sina två barn Mashaka och Shija solcell installerad. Sonen Shija går i form 2 på Undomo secondary school och har bäst studieresultat i sin klass. Mashaka går i standard 7.

Samma dag fick även Bundala Anthony och Paulina Mhekela och deras sju barn solcell. Tre av barnen studerar, två av dessa, Moshi och Pili går i form 3 och 1 på Undomo secondary school. Patrick  går i standard 4 på Undomo primary school. Resten av syskonen är än så länge för små för att gå i skolan.

Dagen efter fick Paulo Chongoma och Mwajuma Shija och deras åtta barn, varav fem är i skolåldern, solcell, liksom Grace John, änka som bor med sina fem barn samt två barnbarn. Sonen Benjamin studerar vid Undomo secondary school, barnbarnen går i  primary school.

14 juni var det dags för familjen Masisa Mhoja och Veronica Thobias att få sin solcell. Familjen har elva barn varav tre studerar. Dua Masisa går i form 3 på Undomo secondary school och Kulwa och Dotto Masisa går i standard 5 på Nzega Ndogo Primary School.

Samma dag fick Sana Swenhele, änka som bor med sina två barn, svärdotter och tre barnbarn, solcell installerad. Tre av barnen studerar.  Richard Ndogosa går i form 2 på Undomo, Rosina i standard 5 och Paschal i standard 6.

17 juni fick Andrea Bundala och hans fru Pili Maganga som bor i Kanawa med sin son Joshua solcell. Joshua går i form 1 vid Itilo secondary School.

Det är TanzAlings duktiga  koordinatörer Lyoba Mbogo,  Bernadeta John  och Steven Ndali har ansvarat för arbetet på plats.