Insamling på alströmer gav tatu juma kadesha solcell

Tack vare en insamling bland elever vid gymnasiesärskolan på Alströmergymnasiet har en fattig familj i byn Kitangili utanför Nzega i Tanzania fått en solcell installerad. Solcellen ger bland annat möjligheter till läxläsning på kvällarna när det tidigare varit omöjligt på grund av mörkret.

Tanzalings koordinatörer Lyoba Mbogo och Bernadetha John är de som möjliggjort installationen rent praktiskt. Lyoba arbetar även som rektor på Miguwa socondary school och här berättar han om hur han arbetat för att genomföra Alströmergymnasiets önskan:

” Söndagen den 12 juli 2020 fick jag ett mail från min vän Mr Lennart Mattson som är medlem av Tanzalings styrelse och ansvarig för solcellsprojektet. Han informerade mig om att elever på gymnasiesärskolan vid Alströmergymnasiet hade samlat in pengar och ville stötta en elev från en fattig familj från min skola med en solcells-installation i elevens hem. Därför blev jag, i min roll som koordinatör för Tanzaling, tillfrågad att välja ut en begåvad elev från en familj som kvalificerar sig för stöd i form av en solcells-installation enligt projektets kriterier.

Faktum är att på min skola har vi flera elever som kvalificerar sig för en solcells-installation. Eftersom bara en elev kunde komma i fråga bad jag mina lärare i form one och form two att ta fram en lista med fem elever var. Eleverna skulle prestera bra i skolan och komma från fattiga familjer som de bedömde skulle kunna prestera ännu bättre om de fick stöttning från Tanzaling i form av en solcells-installation.

Efter att ha fått en lista med tio elever gick jag igenom hela listan på personalmötet där andra rektorer och klassinspektörer deltog och vi kom fram till tre namn.
20 augusti 2020 gick vi igenom dessa elever en efter en och enades slutligen om en elev som heter Tatu Juma Kedesha, som mötet valde ut. Den 22 augusti besökte jag hennes familj och intervjuade hennes mormor.
Tatu Juma Kadesha är 17 år och hon går i sista årskursen här på Miguwa secondary school. Hon är föräldralös och bor med sin mormor Tatu Shija, 55 år, i Bukoli i byn Kitangili. Hon har god studiedisciplin och tillhör akademiskt alltid de tio bästa i sin klass, det har hon gjort hela sin skolgång.

Vi installerade en solcell hos familjen måndag 24 juli 2020. Både Tatu Juma Kedesha och hennes mormor är väldigt glada över solcellen och tackar både elever och lärare på Alströmergymnasiet samt Tanzaling väldigt mycket.
Jag vill också tacka Alströmergymnsiets elever vid gymnasiesärskolan och dess lärare för att ni stöttar min elev på detta sätt.”