Så lär du dig Swahili hemifrån

  1. Skaffa dig en lärobok eller läromedel

Till en början så bör du ha en traditionell lärobok som förklarar grammatik och uttal.

Lärobok i pdf-form: Teach Yourself Swahili

Kolla också in youtube-kanalen Swahili101.

Efter hand som du blir bättre kan du börja läsa nyheter och annan litteratur på Swahili – BBC News in Swahili.

  1. Använd Anki och minnesteknik

Flera av de personer som lär sig språk snabbast i världen använder sig av en mjukvara liknande Anki. Det är ett gratis flashcard-program som utnyttjar spacing effect och testing effect. Du övar när och var som helst på t ex din mobil. Du får en fråga och ska ge ett svar. Repetitionerna kommer precis när de ger som mest värde. Enkelt kan man säga att man får första repetitionen dag 1, dag 3, dag 7 o s v givet att de “klarar” uppgifterna.

Till datorer (både PC och Mac) är Anki gratis, till mobiler är Android-appen gratis, medan iPhone-motsvarigheten kostar en duktig slant, som dock är värd vartenda öre.

Se den här guiden för att komma igång med Anki:

Kom ihåg att syftet med Anki är att man ska använda det varje dag – gör du inte det så förloras mycket av effekten. Tanken är dock inte att du ska använda Anki mycket varje dag – 20 min om dagen räcker gott och väl. Joshua Foer är känd för att ha lärt sig lingalas 1000 vanligaste ord på totalt 22 h med en mjukvara lik Anki.

Det tar lite tid i början innan man förstår och kan hantera Anki. Men det är definitivt värt att lära sig. Det kommer säkerligen finnas än mängd oklarheter kring Anki kvar efter den här guiden. Så tveka inte att höra av dig till mig om du har problem.

Jag rekommenderar att du laddar ner en färdig kortlek med Swahili-ord på Ankiweb. Du bör också skapa din egen kortlek där lägger in ord allteftersom.

Exempel på minnesteknik:
Fråga: kubanana

Svar: att trängas

Minnesbild: Du tänker dig att en ofantlig mängd ruttna röda bananer fyller en bil som du sitter i. Du trängs med dessa bananer.

Minnesbilder likt den ovan ökar recall med 2 – 3 gånger för en nybörjare. Efter hand övar du upp förmågan att skapa minnesbilder och minneslekar snabbt vilket låter dig minnas ofantligt mycket mer än vad du hade klarat utan teknikerna.

  1. Bli medlem på i-talki

I-talki får du chansen att förvandla dina ord- och grammatikkunskaper till ett riktiga språkkunskaper. Du får alltså möjligheten att via Skype tala med en mswahili. Det finns i skrivande stund en Swahili-instruktör i nätverket. Han är en väldigt duktig lärare. Det kostar ca 55 kr/h ett pris jag hoppas kan stiga allteftersom efterfrågan ökar.

Lycka till!

Henrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *