Vård och framtidstro på Välbesökt vintermöte

Onsdag den 22 januari bjöd Tanzaling in till sedvanligt vintermöte på Östlyckeskolan.

Josefine Sandström, barnsjuksköterskestudent från Alingsås, visade bilder och berättade om sina praktikveckor på sjukhuset i Nkinga nära Nzega i Tanzania i höstas.

– Jag har fått större förståelse för andra kulturer och för hur priviligierade vi i Sverige är. Här dör inte barn för att de har diarréer, sade hon.

Josefine berättade speciellt om hur förlossnings- och barnsjukvården fungerade. Att alla barn som föds behandlas mot HIV, att sjukhuset ofta åkte ut i byarna för att mäta och väga barn som inte fötts på sjukhuset och erbjuda vård till blivande mödrar. De som hade sjuka barn var ofta tvungna att ta med resten av familjen när de reste till sjukhuset.

– Ibland kunde vi komma in i sjukhussalen och se att här ligger det tjugo barn i åtta sängar, vem är det som är sjuk?

Dessutom berättade de fyra styrelsemedlemmar som i höstas besökte våra projekt i Nzega om sin resa i kontrasternas land. Många tecken på framtidstro märktes; nybyggda kraftledningsstolpar, en helt ny vattenledning som går genom landet och glänsande nya plåttak på många hus. Sida vid sida finns det traditionella Tanzania kvar.

Styrelsen fick möjlighet att träffa flera företrädare för kommunen och våra vänskolor och träffade också våra oumbärliga koordinatörer Bernadetha Jones och Lyoba Mkongo.

Som traditionen bjuder erbjöds även fika och ett lotteri där vinsterna var nästan lika många som lotterna och där inkomsterna går oavkortat till föreningens arbete.