Covid-19, studier och vardagsliv – läs marys rapport från dagens tanzania

I flera år har föreningen Tanzaling stöttat Mary Elias skolgång. Mary är dotter till Teddy och Elias Manoni som vi haft kontakt med i många år. De har inga möjligheter att betala en universitetsutbildning. Vi bad Mary att berätta om sina studier och sitt liv i Nzega. Här är hennes berättelse:

” Mitt namn Mary Elias, förstfödd dotter till Teddy och Elias Manoni. Jag föddes den 31 mars 1997 i Nzega- Tabora.

I min familj är vi fyra döttrar men ingen son. Mina yngre systrar heter Tina, Winifrida och Abia. Tina and Winifrida går på högstadiet och Abia i mellanstadiet. Jag och min familj mår bra och lever ett gott liv, jag tackar Gud för att jag har min familj.

Jag är lycklig över att få vara student på universitetet i Dar es salaam eftersom det är det bästa universitetet i Tanzania där nästan alla lärare är utmärkta och undervisningen av hög kvalitet och därför kan hjälpa studenterna att förbereda sig på bästa sätt inför arbetslivet.

Om ekonomin I Tanzania: Tanzanias ekonomi växer tack vare att det satsas på förbättringar på infrastruktur som vägar, flygplatser, järnvägar för att underlätta för ekonomiska aktiviteter. Men det finns utmaningar, som arbetslöshet, klimatförändringar med mera.

Om politiken i Tanzania: Även om jag inte är bra på politik skall jag förklara vad jag ser. I Tanzania finns det ingen politisk instabilitet alls men på grund av det är ett flerpartisystem finns det vissa intressekonflikter mellan ledarna för de olika partierna.

Om situationen för unga I Tanzania idag: För närvarande finns det en hög andel unga människor som inte har någon anställning, varken i den privata eller offentliga sektorn. Jag tror att det kan bero på att antalet unga som tar examen från högskolor och universitet är fler än antalet tjänster som finns. Detta leder till stor konkurrens mellan människor när man kämpar för möjligheter.

Dessutom tror de flesta unga människor i Tanzania att framgång beror på utbildare och anställda de möter under sin skolgång men sanningen är enligt mig att allt du kan göra för att kunna nå dina mål är viktigt. Det jag tror att de flesta av oss unga är rädda för är att misslyckas i livet så att man inte förmår att pröva olika möjligheter, som entreprenörskap. För egen del vill jag verkligen och önskar att pröva olika saker för att nå mina mål.

Om effekten av covid-19 i Tanzania: Störningar i ekonomin: många saker går inte bra just nu jämfört med när covid-19 inte fanns. Sociala störningar: speciellt inom utbildningssektorn. Skolor och universitet I Tanzania är stängda på grund av covid-19, sjukvården har inte tillräckliga resurser, de som finns är koncentrerade på covid-19-sjuka snarare än andra patienter med sjukdomar som malaria, HIV eller cancer, sjukdomar som många tanzanier dör i. Politiska konflikter: parlamentet diskuterar nu om man skall fortsätta med åtgärderna eller inte.

Jag vill tacka er alla för att ni ger mig möjligheten att vara en del av Tanzaling. Jag vill dela med mig av mina idéer eller planer för vad jag tänker göra efter min kandidatexamen. Jag planerar att starta ett företag snart efter min examen och jag kommer att skicka min affärsplan till er så ni kan se den. Jag hoppas att ni kan hjälpa mig att nå mitt mål att istället för att vara beroende av en anställning kunna anställa mig själv och kunna hjälpa andra via det företag jag vill starta.

TACK SÅ MYCKET OCH GUD VÄLSIGNE ER ALLA”

Er vän

Mary