Många nya solcellsanläggningar på plats

Solcellsprojektet går framåt med rasande fart. Sedan de första installationerna gjordes i december förra året har nu sammanlagt fjorton familjer fått ta emot en solcellsanläggning, och ytterligare fyra är på gång. Bara under sommaren har sju anläggningar installerats. Vårt team på plats, Lyoba Mbogo,  Bernadeta John  och Steven Ndali, har sett till att det blivit verklighet och lämnar fortlöpande rapporter om hur arbetet går.

I juni expanderade projektet till Isazu, sexton kilometer sydväst om Nzega. I detta område finns ännu ingen utbyggd elektricitet. Här har fem familjer fått ta emot solceller.

25 maj tog projektledarna emot pengar till installationerna. Dagen efter köpte de in all nödvändig utrustning och 28 maj fick de två första familjerna sina anläggningar installerade. Detta var Masanja Wilson och hans fru Dotto Mhoja med familj samt Richard Mbozis och Joyce Masanjas familj.

30 maj fick Magdalena Matheo och hennes man Kisoli Kwisita och deras familj samt Eva Shija och Peter Mayungas famil sina anläggningar. Två dagar senare fick Magwisha Majiji och hans fru Mary Andrea och deras familj sin anläggning.

6 juni besökte vårt team på plats de fem familjerna igen. Då lämnades solcellsanläggningarna över officiellt till familjerna, i närvaro av byns högsta ansvariga person och bilder togs.

Efter detta har solcellsanläggningar installerats i byn Silimka för att stödja Luhende Shija, Mwanjia Mussa och deras familj. Detta gjordes 26 augusti. Familjen har åtta barn varav två har skadade fötter. Ett av barnen går nu i klass två i Itilo secondary school och två andra är elever vid Silimka Primary school.

Lyoba Mbogo, till vardags lärare, är en före detta fadderelev till TanzAling som nu är ansvarig för urvalet av elever och familjer som skall få en solcellsanläggning. Kriterierna är bland annat att eleven är duktig i skolan och att familjen inte kommer att få el inom överskådlig tid. Bernadeta John är vår kontaktperson och administratör som kordinerar hela projektet och Steven Ndali är tekniker och garanten för kvalité och säker installation.